PROTEKCIJA: Koštunica namestio nacionalnu penziju Slađani Milošević!
Foto: Zorana Jevtić

Čelnik Nacionalnog saveta za kulturu optužuje

PROTEKCIJA: Koštunica namestio nacionalnu penziju Slađani Milošević!

Politika -
Mileta Prodanović tvrdi da je nekadašnji premijer odlučio da se umetnica nađe na spisku onih koji će mesečno dobijati 50.000 dinara od države

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Mileta Prodanović otkrio je da je bivši premijer Srbije Vojislav Koštunica 2007. godine lično urgirao i naredio da poznata muzičarka Aleksandra Slađana Milošević dobije nacionalnu penziju.- Na prvi izbor za nacionalne penzije nije bilo spornih komentara, ali već u drugom krugu su iz nekog kabineta bila dodavana imena na taj spisak. Tada je premijer bio Vojislav Koštunica i iz tog kruga su stigla imena koja su dopisana. Dva imena su dodata. Jedno je bilo ime rok muzičarke Slađane Milošević, a drugo je bila neka vajarka - rekao je Prodanović gostujući na televiziji N1.

Uvređena... Slađana Milošević
Uvređena... Slađana Milošević

Dodao je da je problem u vezi sa dodelom državnog priznanja, koje podrazumeva mesečnu nadoknadu od 45.000 dinara (donedavno 50.000 dinara), nastao kada se u to umešala politika, te da je, takođe, i izbor od pre dve godine bio sporan zato što je komisija za dodelu bila sastavljena po partijskim kriterijumima.- I tada su prošli ljudi koji po nekim kriterijumima ne bi trebalo da budu tu - rekao je Prodanović.

Kritikuje izbor  Koštunice... Mileta Prodanović
Kritikuje izbor Koštunice... Mileta Prodanović

Reagujući na Prodanovićevu tvrdnju, Miloševićeva za Kurir kaže da se godinama zanemaruje činjenica da premijer, po pravilima konkursa, ima pravo da nekom od umetnika dodeli ovo nacionalno priznanje.- Koštunica to nije učinio za mene, a imao je na to pravo. Decenijama sam ovu državu i narod hranila duhom, idejama, projektima i radovima, tako da je besramno pominjati moje ime u kontekstu nekog ko nije zaslužio bilo kakvu nagradu. Ovo smatram vrhunskom uvredom i u budućnosti tako nešto neću tolerisati - kaže Miloševićeva, dodajući da je Nacionalni savet za kulturu, čiji je predsednik Prodanović, formiran na njenu inicijativu.

Aleksandar PopovićFRUSTRACIJE LEČE NA VOJITokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da dobijemo komentar od Koštunice, ali njegov bliski saradnik Aleksandar Popović kaže da bi Prodanović trebalo da pruži i dokaze za svoje tvrdnje.- Ima li on dokaz ili svako svoju frustraciju leči napadajući predsednika vlade u čije vreme se u Srbiji živelo najbolje - kaže Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track