DAN ZASTAVE U PRIŠTINI Kurti: Kosovo se mora ujediniti sa Albanijom
Foto: Tanjug Printscreen

Zasad mirno, počelo okupljanje, policija i redari na ulicama

DAN ZASTAVE U PRIŠTINI Kurti: Kosovo se mora ujediniti sa Albanijom

Politika -
PRIŠTINA - Jedan od lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, za kojim je kosovska policija izdala nalog za hapšenje, govorio je na skupu u centru Prištine koji su organizovale tri parlamentarne opozicione stranke.

Kurti je na početku obraćanja rekao da kosovska opozicija neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da Kosovo treba da se ujedini sa Albanijom. Njegov nastup okupljene pristalice su više puta prekidale skandiranjem.

On je rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom.

Kurti je govorio poslednji na protestu tri stranke - Pokreta Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Pre njega na skupu ispred hotela Grand u centru Prištine, govorili su lideri tih stranaka - Visar Imeri, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj. Kurti je, takođe zatražio da se iz zatvora puste aktivisti Pokreta Samoopredeljenje, koji su ranije uhapseni zbog izazivanja nereda i bacanja suzavca u parlamentu.

U Prištini je danas počeo protest tri opozicione parlamentarne stranke, čije pristalice su se okupile na trgu isped hotela "Grand", u centru grada. Skup obezbeđuju jake snage kosovske policije, koje su jutros u Prištinu stigli iz drugih kosovskih gradova.

Oko 10.000 građana okupilo se danas na protestu u centru Prištine zahtevajući povlačenje sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Učesnici protesta na Trgu Zahira Pajazitija nose parole "Zajednica ne prolazi" i "Isa-Haša-Esad paša" i uzvikuju parole protiv ZSO, premijera i zamenika premijera Kosova, Ise Mustafe i Hašima Tačija.

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je na protestu da je vlast Tačija i Mustafe pokušala da na Kosovo vrati Srbiju i da poklanja zemlju Crnoj Gori. "Ova vlast koristi nasilje protiv onih koji su protiv ZSO", rekao je Imeri.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da je vlast naterala opoziciju da izađe na ulice, pošto želi da Srbija postane "domaćin na Kosovu". "Mi kažemo 'ne' sporazumima koji štete Kosovu. Ovde smo da kažemo 'ne' Srbiji na Kosovu, 'ne' podeljenom Kosovu i da kažemo vlasti da ne dovodi u opasnost našu državu", kazao je Haradinaj.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj pozvao je Mustafu da suspenduje sve sporazume koje je potpisao, ili da organizuje referendum o ovim sporazumima ,ili organizuje nove vanredne parlamentarne izbore. Među učesnicima protesta je i Aljbin Kurti protiv koga je Osnovni sud u Prišptini izdao nalog za hapšenje zbog izazivanja opšte opasnosti i korišćenja oružja na sednicama Skupštine Kosova, pošto je ksovskim zakonima suzavac oružje.

Kurti je okružen sa oko 20 ljudi koji ne dozvoljavaju nikome da mu priđe. Kurti je rekao da se ujedinjenju Albanije i Kosova protivi Srbija, ali i "provincijalna politička elita na Kosovu koja je na vlasti".

Dosad je protest proticao bez problema. Jake policijske snage, od jutros obezbeđuju Skupštinu i Vladu Kosova, kao i druge institucije. Tokom protesta red održavaju redari koje su angažovali organizatori.

Pristalice opozicije pristižu i nose zastave Albanije i šalove sa albanskim simbolima. Zasad sve protiče mirno, a u gradu su prisutne policijske snage kao i redari koje je opozicija rasporedila. Takođe, prisutan je veliki broj stranih i domaćih medija.

Predstavnici tri opozicione parlamentarne stranke, koje se protive formiranju ZSO, održaće danas protest za koji tvrde da će biti miran i nenasilan, ali ne znaju da li će tom skupu prisustvovati poslanici te tri stranke za kojima je izdat nalog za hapšenje zbog remećenja rada parlamenta u dužem vremenskom periodu.

Predstavnici Samoopredeljenja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo će protestni skup održati na Dan albanske zastave i pozivaju građane da im se pridruže.

"Neće biti nasilja na sutrašnjem skupu", rekli su oni juče na konferenciji za novinare, dodajući da je planirano intoniranje albanske himne, obraćanje lidera opozicije i kulturno zabavni program. Protest će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela Grand.

"Mi ćemo sutra protestovati na miran način. Preduzeli smo sve moguće mere da ne bude incidenata, jer je sutra praznik Dana albanske zastave koji svi Albanci slave", rekao je juče poslanik Samopredeljenja Glauk Konjufca.Prema njegovim rečima, "sporazumi koje je potpisala kosovska vlada doveli su Kosovo do ovakvog stanja".

"Projekat ZSO pruža više od Ahtisarijevog plana, jer je taj plan predvideo stvaranje novih srpskih opština i privilegije koje imaju od zagarantovanih mesta u skupštini do procenata za zapošljavanje" , rekao je Konjfuca.On nije precizirao da li će tri poslanika opozicije Aljbin Kurti, Aljbuljen Hadžiu i Faton Topali, a za kojima je izdat nalog za hapšenje, prisustvovati sutrašnjem protestu, ali je dodao da misli da je "Kurtiju mesto pred narodom". "O tome da li će poslanici koje traži policija učestvovati sutra na skupu, ne mogu vam ništa reći, jer bi to pomoglo i policiji koja je najavila da će ih uhapsiti ukoliko se pojave na skupu 28 novembra", rekao je Konjufca.

Predstavnici opozicije pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i prazničnoj atmosferi. Protest opozicije podržale su i studentske organizacije na Kosovu.Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti saopštio je da danas, od 14 do 17 časova, za kada je najavljen protest opozicije, u Prištini nije predviđena nikakva druga aktivnost.

Pojačana bezbednost uoči protesta

Skup će obezbeđivati pripadnici kosovske policije koji su jutros u Prištinu stigli iz drugih gradova. Na ulicama Prištine primećene su tokom noći, a posebno jutros, veće mere bezbednosti i više pripadnika policije. Mediji u Prištini navode da je policija počela sa bezbedonosnim procedurama od ranih jutarnjih sati sa pojačanim snagama koje su na terenu već od 7 sati. Opozicija se, takođe, organizovala i za današnji dan biće raspoređeno oko 1.000 redara. Prištinski list "Koha" podseća da je policija apelovala na građane da tokom nedelje izbegavaju masovne skupove i okupljanja zbog mogućih terorističkih napada. Sa druge strane, opozicioni blok zatražio je juče na konferenciji za novinare da se ne dozvoli politizacija policije i da se omogući kretanje učesnicima mirnog protesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track