PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Studenti poručili da će se boriti do kraja
Foto: Sladjana Stojanović

Novi Sad, Niš, Kraljevo, Čačak, Smederevo, Surdulica, Subotica

PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Studenti poručili da će se boriti do kraja

Politika -

Protesti protiv diktature i protestne šetnje održani su i danas u više gradova širom Srbije, a najbrojniji skupovi su održani Novom Sadu i Nišu, gde se okupilo više hiljada ljudi, dok se u Surdulici, Kraljevu, Smederevu i Čačku okupilo nekoliko desetina protestanata.

20.10 - Kolona je došla ispred zgrade Pokrajinske vlade, gde demonstranti uzvikuju protestne parole poput "slobodna Srbija", i poruku "Sutra u šest", čime je završen današnji protest.

19.40 - Protestanti su se zaustavili ispred zgrade RT Vojvodine, gde su uzvikivali parolu "Hoćemo uživo", "Hoćemo ostavke". Održan je minut ćutanja povodom godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a zatim su protestanti nastavili šetnju predviđenom trasom, uz povike "Vučiću lopove!".

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

18.58 - Učesnici kolone ponovo uzvikuju parole "Izlazite napolje", "Vratite i penzije". Oni nose i transparente "RIKnula država", "Ovako se voli Srbija", "Budućnost se stvara danas", "Peglamo rezultate povoljno".

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

18. 50

- Počela osma protestna šetnja u Novom Sadu. Nekoliko stotina studenata je krenulo sa Trga Republike, a usput im se masovno priključuju građani. Studenti na čelu kolone nose parole "Protiv dikature kapitala","Dole mere štednje" i "Stop", dok se na ozvčenju pušta muzika američkog levičarskog benda Rage against machine.

Foto: Slađana Stojanović
Foto: Slađana Stojanović

18. 40 - Današnja maršruta u Novom Sadu previđa kretanje ovim ulicama: Od Trga republike, Zmaj Jovinom, Modeninom, Bulevarom Mihaila Pupina, Jevrejskom, zatim levo na Bulevar oslobodjenja, skretanje u Maksima Gorkog, ka Stražilovskoj, Žarka Zrenjanina do Bulevara Mihajla Pupina, a završava se kao i juče ispre zgrade Banovine, odnosno Pokrajinske vlade.

18. 30 - Više hiljada gradjana okupilo se večeras osmi put na "Protestu protiv diktature" i poručili da neće odustati od zahteva koje su formulisali studentski pokreti iz cele Srbije."Borićemo se do kraja", poručio je Miran Pogačar iz Studentskog pokreta Novi Sad.On je rekao da nisu bitni samo izbori, da nije bitan samo jedan čovek, već smena celokupne "tajkunske elite u Srbiji, koja ugnjetava radnike, i zbog koje ljudi ne mogu normalno da žive".

"Bitna je zaštita prava radnika, izmena Zakona o radu i povećanje minimalne cene rada jer bez toga nema normalnog života ni za one koji sad rade ni za one koji će tek raditi", kazao je Pogačar.Poručio je starijim gradjanima da će se studenti boriti za vraćanje penzije, mladima da se zalažu za potpuno javno i besplatno obrazovanje, a medijima da se bore i za njihove slobode."Neću da kupujem diplomu, dole tajkunska vlast, živela Srbija", rekao je Pogačar.

Niš: Kultura a ne diktatura

Oko dve hiljade Nišlija učestvovalo je večeras u "Protestu protiv diktature" i protestnoj šetnji koja je kao i prethodnih osam popodneva krenula sa Trga kralja Aleksandra, a završila se ispred Gradske kuće.

Kao i prethodnih dana i večeri, na čelu kolone nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom "Ovo je zemlja za nas".Uz već dobro poznate transparente "Nije naš predsednik" "Av, av, av", učesnici protestesta nosili su i transparente na kojima je pisalo "Kulturu, a ne diktaturu, "Prodajem glasačke listiće, malo korišćene, ispeglane", "Na papiru si pokrao na ulici ne možeš"."Vrati babi penziju, pokrao si izbore, gotov je, av, av, av", samo su neke od parola koje su skandirale

Nišlije koje su večeras učestvovale u protestu.U koloni koja je prošetala centralnim gradskim ulicama nalazili su se pre svega studenti, ali bilo je i profesora niškog Univerziteta, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara i nevladinih organizacija, kao i radnika propalih niških društvenih firmi.Studenti koji su predvodili kolonu istakli su za Betu da podržavaju zahteve svojih kolega iz Beograda i Novog Sada, i to pre svega one koji se odnose na smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, smenu članova Republičke izborne komisije i smenu urednika informativnog programa Radio televizije Srbije (RTS).

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Studenti su istakli da prvenstveno žele ozbiljne promene u zemlji i ekonomsko napredovanje juga Srbije."Na ulici sam jer ne mogu da trpim više ovu situaciju u zemlji. Moji roditelji ne rade, moja sestra ne radi, ja sam završila fakultet a ni za mene posla nema", rekla je za agenciju Beta učesnica protesta Marija Virijević.Ona je kazala da u Nišu rade samo strane firme u kojima ljude eksploatišu za 22.000 iil 23.000 dinara mesečno.Jedna od učesnica protesta kazala je za Betu da je notorna laž koja se ovih dana mogla čuti u Srbiji da su učesnici protesta huligani."Učesnici protesta su odlični studenti, svi sa odličnim prosekom", rekla je ona.Za sutra je najavljeno novo protestno okupljanje na centralnom niškom trgu.

Manji protesti u Kraljevu i Čačku

Oko pedesetak demonstranata se osmi dan zaredom okupilo na Trgu srspkih ratnika u Kraljevu, koji su uz bubnjeve i parole održali kraći protest, uprkos kiši, ali je ovog puta izostala protestna šetnja.

Foto: Kraljevo online
Foto: Kraljevo online

Oko pedeset Čačana, srednjoškolaca, studenata i nešto starijih sugrađana okupilo s ena gradskom trgu, posle čega su učesnici protesta prošetali centralnim gradskim ulicama.

http://www.youtube.com/watch?v=Qk7uwhsU-wA

U Kruševcu bez šetnje

Večeras se na Protestu protiv diktature, osmom po redu, po jakoj kiši ispred Skupštine Grada Kruševca okupilo dvadesetak najupornijih Kruševljanki i Kruševljana. Zbog lošeg vremena i malog broja oni su se dogovorili da večeras ne idu u protestnu šetnju, ali su u razgovoru sa novinarima rekli da ne odustaju od svakovečernjih okupljanja ispred Skupštine Grada, odnosno da se protest nastavlja sutra.

Od prošlog utorka se ispred Skupštine Grada svake večeri okupljaju mladi, podržani gradjanima srednje generacije, nezadovoljni, kako su prethodnih večeri kazali novinarima, stanjem u društvu te uslovima u kojima se odvijala predizborna kampanja.

Foto: N.H.
Foto: N.H.

Subotica: Na protestu mazali mast na hleb

U Subotici se večeras kod Narodnog Pozorišta osmi put okupila grupa od 25 mladih ljudi, koji ne odustaju od „Protesta protiv diktature”.

Smanjen odziv nadomestili su večeras specifičnim performansom, postavili su na beton ćebe sa parolama I eksponatima na kojima je pisalo Av,Av Specijal 2018, Av specijal 2019, Jul je kul SNS remix. Mladi su ponovili zahteve iz prethodnih večeri u protestu, i dalje zahtevaju svojim govorima smenu Maje Gojković i aktuelne vlasti, poručili su da neće odustati od protesta i pozvali građane da dođu u većem broju na sutrašnji protest u 19 sati.

Foto: N.H.
Foto: N.H.

Večeras okupljeni protestanti nisu šetali ulicama Subotice, zbog malog broja, ali su protest završili mazanjem masti na hleb. (N.H.)

Manji broj građana se i danas okupio u Vlasotincu, Kruševcu i Smederevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track