PROVERA IPAP SPORAZUMA: NATO ekspertski tim u junu dolazi u Srbiju
Foto: AP

Kontrola

PROVERA IPAP SPORAZUMA: NATO ekspertski tim u junu dolazi u Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Načelnica Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Dijana Ivančić izjavila je danas da u junu u Beograd stiže ekspertski tim NATO, koji će proveriti kako Srbija primenjuje IPAP sporazum s Alijansom.

Ivančićeva je ovo rekla na konferenciji posvećenoj strategiji javnog informisanja iz serijala "Otvoreno o IPAP-u", koji organizuje Atlantski savet Srbije uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i NATO Odeljenja za javnu diplomatiju.

IPAP je skraćenica za Akcione planove za individualno partnerstvo sa NATO-om, koje je Srbija prihvatila 15. januara 2015. godine.

"Mi smo bili u obavezi da sačinimo godišnji izveštaj o primeni IPAP-a za prošlu godinu i u martu ove godine smo to dostavili Sekretariju NATO-a. Po meni lično, mislim da su vrlo, vrlo pozitivni rezultati imajući u vidu da je to naš prvi IPAP, da smo početnici u tome", navela je Ivančićeva.

Ona je kazala da je "lično vrlo zadovoljna, jer 63 procenta aktivnosti je završeno".

"Nekih tri posto nismo uradili, ali tu spadaju projekti poput Južnog toka, tako da je jasno zašto nismo, a ostale aktivnosti su na dobrom putu da budu realizovane. Mi očekujemo narednog meseca tu delegaciju, imaćemo razgovore sa njima, naravno to neće biti samo razgovori sa predstavnicima državnih institucija, oni će razgovarati i sa predstavnicima nevladinog sektora, medijima...", rekla je Načelnica Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Petar Bošković potvrdio je takođe da delegacija NATO stiže u Srbiju u junu. Rekao je da ne očekuje nikakve primedbe na primenu IPAP sporazuma i da se "nada daljem produžetku ove izuzetno dobre i plodne saradnje".

On je na konferenciji naglasio da se saradnja Srbije sa NATO odvija u okviru Partnerstva za mir što "često u javnosti i javnom mnjenju stvara konfuziju".

"Onog momenta kada kažete Partnerstvo za mir, oni to povezuju sa NATO-om, direktno sa NATO-om, što nije baš tako, jer se u Partnerstvu za mir nalazi i Rusija, a ona nije u NATO-u", naveo je Bošković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track