RADIĆE GVOZDENA METLA: Vučić čisti državu od lenčuga!
Foto: Aleksandar Jovanovic

Premijer hoće da promeni sliku Srbije

RADIĆE GVOZDENA METLA: Vučić čisti državu od lenčuga!

Politika -
Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, šef srpske vlade sprema veliko čišćenje u državi. Neradnici, oni koji imaju loše rezultate, moraće da lete sa funkcija

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, sprema veliko čišćenje u zemlji - prvi na redu za otkaz biće neradnici i oni državni funkcioneri i direktori javnih preduzeća kojima je data šansa, a koji nisu pokazali nikakav rezultat, saznaje Kurir!Naime, šef srpske vlade nezadovoljan je radom ne samo pojedinih ministara već i direktora javnih preduzeća, državnih sekretara, ali i članova i funkcionera SNS, pa će, kako saznajemo, mnogi od njih, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koje je Vučić nagovestio, morati da napuste udobne fotelje.Bez milosti- Uzimajući u obzir trenutni Vučićev rejting, za očekivati je da se, nakon izbora, opozicija još više usitni. Međutim, čišćenje opozicije, figurativno rečeno, nije jedini premijerov cilj. Vučić je nezadovoljan i radom pojedinih ministara, ali i javnih funkcionera i članova svoje stranke. Mnogi od njih ne rade dobro, pa je premijer rešio da nakon izbora preduzme drastične mere i državu, ali i stranku, očisti od neradnika i oportunista. Mnogi od trenutnih ministara iz redova SNS neće sedeti u narednoj vladi - kaže dobro upućeni izvor Kurira i dodaje da niko neće biti pošteđen, te da će se gledati samo koliko je ko i šta uradio.Politički analitičar Milan Nikolić kaže da u svakoj vladi ima onih koji ne rade dobro svoj posao, ali da, zarad građana Srbije, prema takvima ne treba biti bolećiv, već ih je potrebno čim pre udaljiti s odgovornih funkcija koje obavljaju.- Uvek i svuda ima onih koji loše rade svoj posao, onih koji otaljavaju i lenčare i onih koji ne rade ništa. Ima, naravno, i onih gorih - koji su korumpirani, ne poštuju zakone i kojima je jedini cilj da zaposle svoju rodbinu i da se obogate. Prema takvim slučajevima premijer Srbije bi trebalo da pokaže odlučnost. Ne treba prema takvima imati milosti i biti bolećiv. Ponekad je onima na najvišim funkcijama teško da imaju uvid u rad svih, ne samo direktora javnih preduzeća već i ministara i stranačkih kolega, ali korumpirane i lenje treba sklanjati s tih funkcija čim naprave prvu veću grešku - kaže Nikolić.Nervira ga bahatostPodsetimo, ovo nije prvi put da je Vučić kritikovao svoje stranačke kolege. U januaru ove godine, premijer je na sednici GO SNS konstatovao da i u toj stranci ima bahatosti.- Kad smo ulazili u Vladu rekli smo da neće više biti bahatosti, ali i dalje imamo ljude koji više vole da im se vide skupocen sat nego da imaju dobre rezultate - rekao je Vučić i dodao da će od svih naprednjaka u Vladi Srbije, u Skupštini i od javnih funkcionera tražiti da budu posvećeni poslu, a da oni kojima se to ne sviđa mogu slobodno da idu iz SNS.Mogućnost održavanja vanrednih izbora Vučić je najavio prošle nedelje.

Branko RadunPROMENE NA SVIM NIVOIMAAnalitičar Branko Radun smatra da je cilj vanrednih parlamentarnih izbora upravo taj da se naprave neke važne promene u stranci, ali i u odnosu sa sadašnjim koalicionim partnerima:- Jedan od motiva vanrednih izbora je upravo taj da se smene neki od ministara koji nisu pokazali dovoljno sposobnosti i zalaganja. Međutim, nije poenta da se smene samo oni, već i ljudi koji rade u tim ministarstvima, a koji nisu pokazali rezultate.

Reagovanja , ministri o Vučićevoj čistkiZorana MihajlovićPremijer bira timPremijer je taj koji bira svoj tim i ima punu slobodu u tome. Mi koje je izabrao treba rezultatima da pokažemo da li smo uspeli da realizujemo ekspoze premijera.Željko SertićSlažem se sa vučićemPotpuno se slažem sa mušljenjem premijera Aleksandra Vučića da bi svi koji ne rade u interesu države trebalo da budu sklonjeni s javnih funkcija.Kori UdovičkiDaleko je naredna vladaNe razmišljam još o tome, daleko je naredna vlada. Sada smo fokusirani na to da uradimo što više možemo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track