RADNICI I INVALIDI RADA IZBEGLI IZ HRVATSKE: Poklanjamo našu imovinu Angeli Merkel i Baraku Obami
Foto: Printscreen Yt

Ogorčeni višegodišnjom opstrukcijom

RADNICI I INVALIDI RADA IZBEGLI IZ HRVATSKE: Poklanjamo našu imovinu Angeli Merkel i Baraku Obami

Politika -
Radnici i invalidi rada izbegli iz Hrvatske odlučili su da zbog višegodišnje opstrukcije u rešavanju njihovih statusnih pitanja u toj zemlji svoju imovinu i stanarska prava poklone nemačkom kancelaru Angeli Merkel i predsedniku SAD Baraku Obami

Na današnjem sastanku republičkog i banjalučkog odbora udruženja koja okuplja ovu kategoriju zaključeno je da se ne isključuje mogućnost da s ciljem rešavanja statusnih prava protestuju pred nemačkim Bundestagom i sedištem EU u Briselu.

Na sednici je istaknuto da je to jedna od mogućih mera koje će preduzeti, osim onih pravnih.

Pravni zastupnik Udruženja Željko Bubić izjavio je Srni da će se članovi Udruženja obratiti nadležnim ambasadama u BiH i EU da bi ukazali na dugogodišnji zastoj u rešavanju statusnih prava Srba u Hrvatskoj.

Bubić pojašnjava da se to odnosi na vraćanje imovine, radnih, stanarskih, penzionih prava, vraćanja stare devizne štednje i učešća u privatizaciji preduzeća.

"Za nas je neprihvatljivo da Hrvatska kontinuirano slavi stradanje Srba, odnosno gubitak svih građanskih prava. To nije u skladu sa osnovnim principima na kojima počiva EU, zbog čega ćemo tražiti da se Srbi zaštite pred svim nadležnim međunarodnim organizacijama", istakao je Bubić.

Kada je reč o rešavanju zahteva članova Udruženja, Bubić kaže da do sada nisu imali adekvatnu podršku nadležnih institucija Republike Srpske i BiH.Predsednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća uveren je da će članovi Udruženja organizovati proteste u Berlinu i Briselu ispred sedišta EU.

Puzigaća je rekao da su predstavnici Udruženja zatražili sastanak u Ambasadi SAD u BiH da bi dobili vize za odlazak na mirne proteste pred Belu kuću u Vašington, ali da još nisu dobili nikakav odgovor.On je rekao da su članovi Udruženja, zbog višegodišnje opstrukcije u rešavanju njihovih statusnih prava u Hrvatskoj, odlučili da svoju imovinu i stanarska prava poklone nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i američkom predsedniku Baraku Obami.

Predrag Muzgonja, izbeglica iz Hrvatske koji 20 godina bezuspešno pokušava da vrati imovinu u Zagrebu, kaže da sada čeka presudu Županijskog suda, koji je njegov slučaj preuzeo od Vrhovnog suda Hrvatske.

"Reč je o opstrukciji hrvatskih sudova, koja pitanja rešavanja naše imovine `vrte u krug` i mi svoju imovinu želimo da poklonimo nemačkom kancelaru Angeli Merkel i američkom predsedniku Baraku Obami i predstavnicima EU, da vidimo šta oni mogu da urade u vezi te imovine", istakao je Muzgonja.

Član Udruženja Vinka Vučenović, izbeglica iz Okučana, rekla je da joj je nejasno da niko ništa ne preduzima sa nivoa BiH i da proterani Srbi u suštini ne mogu da ostvare nikakva svoja prava u Hrvatskoj.

"Ne možemo ostvariti nikakva prava u Hrvatskoj, jer nam je imovina zapaljena 1991. godine. Ne želimo se tamo vratiti i nemamo hrvatsko državljanstvo", istakla je Vučenovićeva.

Dušanka Pavlović iz Banjaluke, koja je pre rata 25 godina živela u Pločama u Hrvatskoj, rekla je Srni da joj deset godina nisu isplaćivane penzije u Hrvatskoj."Pošto ne mogu nikakva prava da ostvarim, to poklanjam generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu", istakla je Pavlovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track