RAMA U PRIŠTINI: Albanci će se ujediniti pod evropskom kapom
Foto: Ap

Albanski premijer u Prištini

RAMA U PRIŠTINI: Albanci će se ujediniti pod evropskom kapom

Politika -
Neću da pogazim reč datu SAD i EU, rekao je Rama navodeći da je moguće duhovno, ekonomsko i društveno, nacionalno ujedinjenje pod evropskom kapom

PRIŠTINA - Albanski premijer Edi Rama obećao Albancima duhovnu i kulturnu uniju, navodeći da neće pogaziti reč koju je dao Amerikancima i predstavnicima Evropske unije.

- Neću da pogazim reč datu SAD i EU", rekao je Rama navodeći da je moguće "duhovno, ekonomsko i društveno" nacionalno ujedinjenje pod "evropskom kapom".

"Albanci će se ujediniti pod evropskim krovom", rekao je Rama.

Ismail Đemali bio je prvi premijer nezavisne Albanije.

"Kada god postavljamo Ćemajliju spomenik, to znači da se ponovo radujemo, ali ne iz slepog nacionalizma", rekao je Rama na ceremoniji. Ako Albanci žele da gledaju u oči Ćemajliju treba da znaju da treba da budu ujedinjeni, ali u Evropi, i da znaju da niko ne može više da nas omaložava. Ovaj spomenik znači i izazov za novi početak, jer ćemo, gledajući ga u oči, zaboraviti naša sukobljavanja, a dovde smo stigli tražeći pravdu, nikako gazeći druge", poručio je Rama.

Rama je istakao da su danas svi Albanci radosni, jer se, kako je istakao, otkriva spomenik heroju.

"Kada god postavljamo Ćemajliju spomenik, to znači da se ponovo radujemo, ali ne iz slepog nacionalizma", rekao je Rama na ceremoniji.

Rama je istakao i da Albanci u Makedoniji traže svoja parva, a Albanci u Preševu "samo duhovno i kulturno ujedinjene, ali nikako i za neke druge stvari".

"Svima nama treba da bude zajednicki krov Evropa", rekao je albanski premijer Rama, koji je zatim govorio o istoriji proglasenja nezavisnosti Albanije i ulozi Ismail Ćemajlija u tom procesu.

On je ukazao da je Ćemalji istorijska figura, a Priština temelj albanskog građanstva i da su njegovi spomenici postavljeni širom Evrope.

Na ceremoniji su govorili i gradonacelnik Prištine Spend Ahmeti, koji se zahvalio premijeru Rami na dolasku, kao i Gzim Zilja, predstavnik grupe inetelktualaca iz Albanije.

Spomenik je otkriven u dvoristu ispred nove zgrade Vlade Kosova, a prikazuje Ćemajlija za zastavom Albanije u rukama.

( RTS/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track