RANI RADOVI SAŠE JANKOVIĆA: Ombudsman radio u vladi Mirka Marjanovića za SPS i JUL!
Foto: Marina Lopičić

Platu dobijao kao pravnik u Ministarstvu sporta

RANI RADOVI SAŠE JANKOVIĆA: Ombudsman radio u vladi Mirka Marjanovića za SPS i JUL!

Politika -

BEOGRAD - Saša Janković, aktuelni zaštitnik građana i predsednički kandidat kojeg je podržala Demokratska stranka, verovali ili ne, u jeku protesta protiv režima Slobodana Miloševića prešao je iz opozicione novinske agencije da radi u vladu Mirka Marjanovića!

Janković je radio u Ministarstvu sporta, a direktni nadređeni bio mu je istaknuti julovac Dragoljub Kočović. Naime, proevropski kandidat za šefa države radio je kao pravnik u tom ministarstvu, na čijem je čelu bio tadašnja udarna igla SPS Zoran Baki Anđelković, a direktni šef bio mu je Dragoljub Kočović, kadar Mire Marković. Kočović je bio i na spisku funkcionera kojima je zabranjen ulazak u Evropsku uniju.

Foto: Nebojša Mandić

Saša Janković je karijeru započeo 1994. kao novinar u jednoj novinskoj agenciji gde je radio do 1997. Naprasno je postao stručni saradnik u Ministarstvu za omladinu i sport gde je ostao do 2000. godine. Od 2000. do 2001. bio je sekretar saveznog ministarstva sporta u vladi Zorana Žižića, a od 2001. do 2003. pomoćnik saveznog sekretara za sport i omladinu u vladi Dragiše Pešića.

Podsećanja radi, aktuelni zaštitnik građana se u intervjuu za jedan nedeljnik prisećao svog rada u saveznoj administraciji i istakao da je državni posao počeo da radi u najnižem stručnom zvanju.

- Sećam se da je uticajna političarka želela da postane predsednica Biciklističkog saveza Srbije, ali na sednici na kojoj je izabrana nije bilo kvoruma. Pripremio sam rešenje kojim se njen zahtev za upis u registar odbija. Tadašnji ministar Zoran Anđelković Baki ga je potpisao i čuo sam da je zbog toga imao partijski problem - kazao je tada za Vreme predsednički kandidat Janković.

Zoran Anđelković (Foto: Nemanja Pančić)

S druge strane, Zoran Baki Anđelković, bivši savezni ministar za sport i omladinu, potvrđuje ova saznanja i dodaje da nema zamerke na Jankovićev rad.

- Saša je bio dobar, radio je svoj posao korektno. To je bilo pre 17 godina. Ono što je bio njegov posao, to je i radio - kazao je Anđelković.

Janković je, prisećajući se rada u ministarstvu, takođe istakao da se nikada nije učlanio ni u SPS ni u JUL, iako mu je savetovano da to uradi.

- Kada je neko predložio da postanem direktor Direkcije za međunarodnu kulturnu, prosvetnu i sportsku saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova, rešenje koje je bilo na stolu ministra Vladislava Jovanovića nije potpisano. Nikada, naime, nisam javio u koju sam se od dve vladajuće stranke - SPS ili JUL - učlanio po hitnom postupku, kako mi je posavetovano da uradim. Nisam imao šta da im javim, niti su me ikada više pozvali, ali otkaz u Ministarstvu sporta nisam dobio - kazao je on svojevremeno za nedeljnik.

Odgovor Saše Jankovića list nije dobio jer se nije javljao. Tako je ostalo nepoznato kako neko ko navodno nije bio član SPS ni JUL, u vreme najžešćih narodnih protesta protiv tog režima uspeo da dobije posao u vladi koju su strogo kontrolisali Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana Marković.

Foto: Profimedia

"Odlučiću o ostavci imajući u vidu interes građana"

Zaštitnik građana Saša Janković, koji je ranije najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije, izjavio je da će odluku o ostavci na mestu ombudsmana doneti imajući u vidu stavove političara i interes građana i „svoj dug prema instituciji koju je sa saradnicima gradio”. „Mislim da je građanima vrlo bitno da imaju i zaštitnika građana dok god je moguće. Ovo je jedna od retkih brana za sprečavanje ili bar otkrivanje i objavljivanje najtežih oblika samovolje. Daleko od toga da je najmoćniji, ali je građanima u ovom momentu najpotrebniji državni organ“, rekao je on za medije i ocenio da su drugi političari već u kampanji, a da oni iz vlasti i ne prestaju sa kampanjom.

(Alo/Vreme)

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) ZAGREVANJE PRED KONCERT: Rade Šerbedžija zapevao sa Branimirom Rosićem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track