RASIM  LJAJIĆ: Ugljanina ne treba shvatati ozbiljno
Foto: Zorana Jevtic

Nanosi štetu i sebi i drugima

RASIM LJAJIĆ: Ugljanina ne treba shvatati ozbiljno

Politika -
Potpredsednik Vlade i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić ocenio je da izjave predsednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina ne treba shvatati ozbiljno.

"Ugljaninovim izjavama u Beogradu se daje mnogo veći publicitet nego što je njihova objektivna važnost. U Sandžaku niko ne pridaje poseban značaj tome", rekao je Ljajić za dnevni list "Politika" od petka.

Ugljanin, koji je i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, u posednje vreme je dao više izjava o ugroženosti Bošnjaka, kao i o tome da bi donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici pokazalo Bošnjacima da imaju budućnost u Srbiji, podseća taj list.

Prema Ljajićevim rečima, šef SDA pokušava da "reinkarnira 1990-te" da bi dobio podršku birača, ali to je sada nemoguće učiniti na takav način. Komentarišući značaj događaja u Srebrenici na odnose Beograda i Sarajeva, potpredsednik Vlade kazao je da su odnosi nakon napada na premijera Aleksandra Vučića vraćeni "na minus", dok su posetom tročlanog Predsedništva BiH Srbiji došli "na nulu"

Omerović: Tužilaštvo da se pozabavi Ugljaninovom izjavom

Poslanici vlasti i opozicije juče su u Skupštini Srbije osudili izjavu lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da će sva deca rođena u Srbiji biti saučesnici genocida u Srebrenici. Pojedini poslanici smatraju da su Ugljaninove izjave posao za tužilaštvo, dok drugi navode da je to pozicioniranje pred izbore.

Teško da normalan čovek može odgovoriti na gluposti i budalaštine koje svakodnevno izgovara Sulejman Ugljanin. Ovo poslednje što je rekao da će ako se ne usvoji rezolucija o osudi genocida u Srebrenici svako dete rođeno u Srbiji biti saučesnik u tom zločinu je posao za tužilaštvo. Taj čovek, zbog bolesne ambicije da bude prisutan u medijima, nanosi ogromnu štetu Bošnjacima", rekao je juče za naš list Meho Omerović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava, komentarišući najnoviju izjavu lidera SDA Sandžaka.

I Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, smatra da je Ugljaninova izjava loša i ne postoji način da se pozitivno komentariše, jer ide ka pravljenju i utvrđivanju kolektivne krivice.

- Ne mogu deca Srbije nikada biti odgovorna, bez obzira što su neki od njihovih očeva odgovorni za najgore moguće zločine. I zato kada neko braneći predlog Rezolucije o Srebrenici koristi terminologiju kojom će obuhvatiti krivicu buduće generacije, to nije najbolji način, jer time diskredituje i svoje pokušaje - kaže za Danas Stefanović i dodaje da nije video kompletan tekst, ali da je primetio da Rezolucija obiluje terminima koja za većinu poslanika u Skupštini neće biti prihvatljiva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track