REGION IMA ŠANSU: Debata CIRSD-a o budućnosti Evrope
Foto: Tanjug

Evrointegracije

REGION IMA ŠANSU: Debata CIRSD-a o budućnosti Evrope

Politika -
Gorući problemi EU, kao što su ekonomska i izbeglička kriza, prema njegovim rečima, predstavljaju težak izazov, ali mogu da budu rešeni uz zajedničko angažovanje i uz nemačko vođstvo

BEOGRAD - Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) priredio je danas u Beogradu veliku debatu o budućnosti Evrope na kojoj je bilo reči o unutrašnjim i spoljnim izazovima EU, kao i o perspektivi učlanjenja zapadnog Balkana.

Štefan Lene, saradnik fondacije “Karnegi Evropa” i bivši funkcioner EU za zapadni Balkan, ocenio je da region ima perspektivu članstva, iako su u ovom trenutku mnogi u EU skloni da to uporede sa “podizanjem još jednog sprata na kući koja gori”.

Gorući problemi EU, kao što su ekonomska i izbeglička kriza, prema njegovim rečima, predstavljaju težak izazov, ali mogu da budu rešeni uz zajedničko angažovanje i uz nemačko vođstvo.

Kada je reč o ukrajinskoj krizi, Lene smatra da je u toku proces zamrzavanja oružanog konflikta, ali da je političko rešenje još neizvesno i da umnogome zavisi od budućih poteza Rusije.

Prema mišljenju Robina Nibleta, direktora britanskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose “Čatam hausa”, EU će morati da postane fleksibilnija, sa državama koje će činiti njeno jezgro i drugim koje će se nalaziti oko njega.

Niblet veruje da će Velika Britanija ostati članica EU, kao i da je prerano davati ocenu da li će EU dobiti ekonomsku bitku. On smatra da će EU biti fokusirana na svoje susede i njihovu stabilnost u narednim godinama, kao i da je najpoblematičniji region Bliskog istoka na koji Evropa ne može da utiče.

Dekan Instituta za globalna pitanja Londonske škole za ekonomiju i politiku Erik Berglof naveo je da su poslednjih godina do izražaja došle ekonomske razlike između država Evrozone, iako je članstvo u monetarnoj uniji trebalo da podstiče njihovu sličnost.

On je ocenio da će narednih pet godina biti teške za evropsku ekonomiju, ali ne tako loše kao što mnogi misle, kao i da će članstvo u EU i dalje biti privlačno za region zapadnog Balkana u kojem se mnoge stvari ne bi dogodile poslednjih godina da nije bilo procesa proširenja.

Bivši portugalski ministar odbrane i bivši ministar spoljnih poslova Luiš Amado rekao je da članstvo u NATO nije preduslov za ulazak u EU, a u tome su se sa njim složili i ostali učesnici debate.

On je ocenio da bi evropske integracije trebalo da ostanu ključni faktor stabilnosti regiona zapadnog Balkana, kao i da je EU potreban novi impuls federalizacije da ne bi skliznula u dezintegraciju.

Moderator debate bio je predsednik CIRSD-a i bivši predsednik Generalne skupštine UN i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, koji je ovom prilikom predstavio najnoviji dvobroj časopisa “Horizonti”.Debata je okupila više stotina zainteresovanih u hotelu “Metropol”, a pored ostalih prisustvovali su ambasadori Rusije, SAD i Francuske, Aleksandar Čepurin, Majkl Kirbi i Kristin Moro, bivši premijer Srbije Mirko Cvetković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, bivši ministri u Vladi Srbije Slobodan Samardžić i Mlađan Dinkić, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, kao i mnogi novinari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track