ROKADA: Tomin general preuzima sve tajne službe u Srbiji?
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nikolićev čovek će vedriti i oblačiti umesto premijera

ROKADA: Tomin general preuzima sve tajne službe u Srbiji?

Politika -
Milorad Simić, savetnik predsednika Srbije, jedan je od najozbiljnijih kandidata za koordinatora Biroa službi bezbednosti. Biro je vodio premijer, ali je posle suptilne sugestije šefa države da mu je to previše posla, najavio povlačenje

BEOGRAD - Najozbiljniji kandidat koji bi mogao da zameni premijera Aleksandra Vučića na mestu koordinatora Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti je Milorad Simić, savetnik predsednika Srbije i penzionisani policijski general-major, saznaje Kurir.Mesec dana nakon što se u javnosti povela priča o novom šefu Biroa, po svemu sudeći, sve bezbednosne informacije u Srbiji slivaće se u ruke Nikolićevog čoveka. Sukob zbog funkcijeA upravo je ova funkcija bila jedan od razloga neslaganja na relaciji Predsedništvo - Vlada Srbije. Naime, Nikolić je postavio Vučića na mesto šefa Biroa u vreme dok je ovaj vodio resor odbrane, ali je nedavno u jednom od intervjua suptilno skrenuo pažnju na to da je premijer, kao šef pomenutog biroa, „preuzeo previše posla na sebe“. Premijer je nedugo zatim poručio da će se s najvećim zadovoljstvom povući s tog mesta.

Simić: Dalje ne bih ništa komentarisao
Simić: Dalje ne bih ništa komentarisao

Najvažnije akcijeKoordinatora imenuje i razrešava predsednik Srbije.- Simić je dugogodišnji radnik MUP, po dolasku u policiju vrlo brzo je stekao čin generala-majora. Ranije se pominjalo i da je kandidat za direktora policije, a da ga na toj poziciji, umesto sadašnjeg Milorada Veljovića, želi SNS - navodi izvor KuriraSimić nije bio raspoložen za komentar.- Prvi put čujem za tu opciju. Dalje ne bih ništa komentarisao - bilo je sve što je rekao pre izvesnog vremena kada smo zvali za komentar. S druge strane, Stanislava Pak, savetnica za medije predsednika, nije odgovarala na pozive.

Podsetimo, Nikolić je o Vučićevom angažovanju u Birou rekao:-Biro radi, ali je istina da je Vučić preuzimanjem funkcije premijera preuzeo mnogo više poslova nego što je imao dotad kao potpredsednik i ministar odbrane. Mislim da sad treba proveriti sastav Biroa.Šef Biroa operativno usklađuje rad službi svih bezbednosti, ali i rukovodi akcijama od najveće državne važnosti. Tako je Miodrag Rakić, dok je bio na toj poziciji, rukovodio Akcionim timom za hapšenje Ratka Mladića.

UkratkoKO JE MILORAD SIMIĆSimić je, prema biografiji koja se može naći na internetu, radni vek proveo u MUP, gde je vrlo brzo napredovao do čina general-majora. Bio je zaposlen i u Agrobanci, prvo kao savetnik IO za preventivu i bezbednost, a onda i kao jedan od izvršnih direktora. Bio je i u UO FK Crvena zvezda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track