RUSKI MEDIJI: Srpski, ruski i beloruski komandosi uvežbavaju sprečavanje državnog udara!
Foto: Reuters

Slovensko bratstvo

RUSKI MEDIJI: Srpski, ruski i beloruski komandosi uvežbavaju sprečavanje državnog udara!

Politika -
Ruski portal Politonline piše da scenario zajedničkih vojnih vežbi Srbije, Rusije i Belorusije predviđa združenu akciju protiv antivladinih nemira i ilegalnih oružanih grupa

"Slovensko bratstvo", prve zajedničke vojne vežbe padobranaca Rusije, Belorusije i Srbije počinju za dva dana u blizini Novorosijska.

„Cilj vežbi je da se pokaže otpornost prema anti-vladinim nemirima i ilegalnim oružanim grupama“, rekao je komandant ruskih padobranaca general-pukovnik Vladimir Šamanov, a prenosi ruski portal Politonline.

Prema scenariju vežbi koje će se održati od drugog do petog septembra, doći će do destabilizacije usled sukoba "anti-vladinih elementa" i regularnih oružanih snaga, a zajednička komanda će narediti združenu antiterorističku akciju u cilju uništenja ilegalnih oružanih grupa i povratka reda i zakona.

Vladimir Šamanov je rekao da će se tokom prve faze, u toku "specijalne operacije u cilju sprečavanja nereda", koristiti nesmrtonosno oružje, ali nije precizirao o kakvom se to smrtonosnom oružju radi. Prema ovom komandantu " namera je da se uvežba zajedničko delovanje grupe u specijalnoj operaciji otkrivanja i uništenja centra obuke nelegalnih oružanih grupa", navodi Politonline.

Vežbe će se odvijati na poligonu Rajevski, a Rusiju će predstavljati 7. vazdušna udarna divizija. Srbija šalje jednu, a Belorusija dve specijalne jedinice, a učestvovaće više od 700 vojnika i 20 aviona i helikoptera. Strani učesnici su već stigli na područje manevara, a srpski komandosi će dobiti opremu i oružje od ruskog Ministarstva odbrane, piše Politonline.

Što se tiče nesmrtonosnog oružja, vredi napomenuti da će ruska interventna policija uskoro dobiti nove štitove u kompletu sa ugrađenim elektrošok uređajem. Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da kupi 100 tih štitova radi zaštitite čuvara reda od udara teških predmeta, kao i od struje: sa zadnje strane štit je prekriven specijalnim zaštitnim gumenim filmom. Novi štit će omogućiti i da se elektrošoker koristi na konvencionalan način, a posle udara osobi će biti potrebno do 20 minuta da se povrati od strujnog udara.

(Politonline-priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track