S OVIM PROGRAMOM KREĆE U KAMPANJU: Saša Janković o Kosovu, NATO, Vojvodini, pravu na abortus...
Foto: Dragan Kadić

Odgovorio na pitanja LSV

S OVIM PROGRAMOM KREĆE U KAMPANJU: Saša Janković o Kosovu, NATO, Vojvodini, pravu na abortus...

Politika -

BEOGRAD - Predsednički kandidat Saša Janković odgovorio je danas na pitanja koje mu je postavila Liga socijaldemokrata Vojvodine i saopštio stavove o briselskom dijalogu, članstvu u NATO, Vojvodini, prodaji zemljišta.

Janković je rekao da podržava Briselski dijalog ali da je nedopustiv način na koji ga premijer Aleksandar Vučić vodi jer ga, kako smatra, doživljava kao privatnu stvar kojom ucenjuje međunarodnu zajednicu na štetu građana Srbije i posebno Srba na teritoriji Kosova.

"Preko svojih tabloidnih medija on iz Beograda stvara atmosferu konflikta, gotovo rata sa kosovskim Albancima, za šta cenu plaćaju svojim položajem Srbi na Kosovu, posebno oni u enklavama, pa se onda u Briselu predstavlja kao garant i jedina prepreka sukobu koji sam potpiruje", naveo je Janković.

U odgovoru na pitanja LSV, Janković je istakao da Vučić istovremeno prihvata sve što se od njega traži u pregovorima Beograda i Prištine, kako bi zadržao podršku pojedinih zapadnih centara moći, a za to vreme ljudi iz njegovog okruženja s ljudima bliskim vlastima iz Prištine sklapaju unosne tajne poslovne dogovore."Tako se ne gradi mir u regionu, već privatne imperije", naglasio je Janković.

Na pitanje o članstvu srbije u NATO, Janković je rekao da bi se bolje osećao kao predsednik države koja je partner, ali ne i član NATO.

"Odluka o članstvu Srbije u NATO, ili bilo kom drugom vojnom savezu, mora da bude doneta posle objektivne stručne i državne analize šta bi to članstvo donelo Srbiji ne samo danas, već za pet, 10 ili 20 godina. Emotivne i druge razloge moramo da uzmemo u obzir, ali odluku moramo da donesemo za budućnost, ne prošlost, jer odlučujemo o tome da li ćemo da budemo, a ne da li smo bili članovi NATO", rekao je Janković.Kako je istakao, nikakva konačna odluka o eventualnom ulasku u NATO neće biti moguća bez referenduma, nakon sveobuhvatne analize.

Predsednik Republike treba da štiti autonomiju i posebnost Vojvodine u demokratskoj Srbiji. Što je u Srbiji jača Vojvodina, jača je i Srbija, i obrnuto. A građani Srbije moraju da budu potpuno ravnopravni u ostvarivanju svojih osnovnih prava bez obzira da li žive severno ili južno od Save i Dunava, stav je Jankoviča.Njegov stav o inicijativi da se zabrani prodaja obradive zemlje je da je to nužno kao privremeno rešenje jer domaći poljoprivrednici i ekonomija nisu spremni za ravnopravnu utakmicu na evropskom i svetskom tržištu.

On je podsetio da stručnjaci tvrde da opšta zabrana prodaje zemlje strancima nije moguća bez raskida Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, jer je u njoj promet poljoprivrednim zemljištem slobodan."Ali mi u Evropu ne želimo goli i bosi", naglasio je Javnković.

ČANAK POZIVA JANKOVIĆA I JEREMIĆA: Dođite na sastanak o budućnosti naše zemlje

Prema njegovoj oceni, zato treba naći pravni način da se naši nacionalni resursi zaštite dok ne povratimo državu i njeno funkcionisanje dignemo na evropski standard. Tek kada budemo imali državu, odnosno pravnu sigurnost, strateško ekonomsko planiranje, uređeno tržište i institucije koje ne rade po diktatu već po zakonu, moći će ekonomija (i poljoprivreda) da stanu na noge i budu spremni za otvoreno evropsko tržište kapitala, robe i ljudi".

On je ocenio i da pitanje restitucije mora da bude pravedno i u potpunosti rešeno.

Prema njegovoj oceni, odlučivanje o rađanju, uz poštovanje medicinskih kriterijuma i potpunu informisanost o svim dimenzijama roditeljstva, jeste i treba da bude pravo svake žene.

On je istakao da u Ustavu to trenutno regulisano tako da "svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece", što on smatra nepreciznom formulacijom koja treba da bude zamenjena formulacijom iz koje će jasno slediti da se to pravo odnosi na pravo konkretne žene koja može da rodi, a ne na pravo "svakoga" u vezi sa njenom trudnoćom.

"Jasno je da bi potencijalna majka po pravilu trebalo da uzme u obzir i stav oca, ali konačna odluka je pitanje njene slobodne volje", istakao je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track