SAMIT U BEOGRADU Vučić: Srbiji je članstvo u EU nacionalni prioritet!
Foto: Printscreen

Treći samit šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

SAMIT U BEOGRADU Vučić: Srbiji je članstvo u EU nacionalni prioritet!

Politika -
Posle Gaoa i Đukanovića, premijer se sastaje sa kolegama iz BiH, Rumunije, Slovenije, Letonije, Češke...
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas popodne u Beogradu Četvrti ekonomski forum Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, poželeo dobrodošlicu učesnicima i istakao da je čast biti domaćin skupa u Beogradu, gde se susreću ekonomije Istoka i Zapada.Vučić je rekao da je prioritet zemalja Centralne i Istočne Evrope privredni rast, koji može da se ostvari uz dva uslova, investicije i reforme."Cilj ovog regiona su investicije, potrebna nam je injekcija poverenja i snage. To je suština ovog foruma, stroviti veze između Kine i ovog regiona", rekao je srpski premijer."Drugi uslov zavisi od nas - moramo da reformišemo sebe, da se promenimo. Niko neće da uloži u nas, ako mi ne ulažemo u sebe", dodao je Vučić.On je izrazio uverenje da je Beogradski sastanak početak novog, boljeg vremena i saradnje celog regiona.

Premijer Srbije sastao se ranije danas sastao se danas sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, uoči Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Beogradu.

IZ OBRAĆANJA PREMIJERA ALEKSANDRA VUČIĆA

17.45 - Članstvo Srbije u EU je strateški cilj naše zemlje.

17.43 - Ovo je istorijska poseta kineskog premijera Kine posle skoro tri decenije.

17.42 - POČETAK POLITIČKOG DELA SAMITA

IZ OBRAĆANJA KINESKOG PREMIJERA

17.00 - Možemo da očekujemo jedno plodonosno proleće.

16.51 - Potrebno je podstaći jaču finansijsku saradnju.

16.49 - Kineske kompanije imaju veoma mnogo iskustva kada je u pitanju razvoj infrastrukture. Ako bismo uspeli da povežemo kineske proizvodne kapacitete sa investicijama koje su potrebne u centralnoj i istočnoj Evropi mi bi podstakli privredni rast u ovom regionu. To naravno znači i gradnja novih fabrika i otvaranje novih radnih mesta.

16.48 - Saradnja između Kine i zemlaja centralne i istočne Evrope je u porastu.

16.47 - Stabilnost je bitan preduslov za ulaganje.

16.45 - Mi želimo da vidimo snažnu i prosperitetnu Evropu, a želimo da vidimo i snažan evro.

16.44 - Kina se okreće od proizvodnje robe široke potrošnje da postane proizvođač napredne opreme.

16.40 - Svetska privreda pati od velikih inflatornih promena. Poboljšanje života ljudi je veoma važno pitanje a isto tako i mir i stabilnost zemalja u svetu. Siguran sam da ako bi sve zemlje koristile svoje potencijale, onda svetska privreda neće patiti od problema.

16.39 - Iako je ovde toplo, u ovoj sali, zima na severnoj hemisferi nije prijatna. Tamo je hladno. A hladni vazduh oslikava i odnos među svetskim privredama.

16.38 - Veliko mi je zadovoljstvo što sam u Srbiji. U ime kineske vlade želim da vam čestitam na otvaranju ovog Foruma i uspostavljaju poslovnog saveta.

IZ OBRAĆANJA PREMIJERA ALEKSANDRA VUČIĆA

16.30 - U Srbiji stvaramo atmosferu da naša zemlja bude dobra za ulaganje investitora i sa zapada i sa istoka. Želimo da naša ekonomija bude konkurentnija. Oni koji ulažu u Srbiju mogu da računaju na sigurnost svog kapitala i podršku Vlade Srbije. Verujem da je ovaj Forum početak boljih vremena za ceo region.

16.29 - Most Zemun-Borča je dobar primer saradnje između Kine i Srbije.

16.28 - Naša zemlja je odlučna da ne propsuti prilike pred njom. Srbiji je članstvo u EU nacionalni prioritet.

16.26 - Od kineskih prijatelja smo uvek učili i i dalje ćemo učiti. Naš prioritet je privredni rast. Cilj ovog regiona su investicije. To je suština ovog Foruma. Moramo da reformišemo sebe. Niko neće da ulaže u nas ako mi ne ulažemo u sebe.

16.24 - Nemamo prava da činimo kompromise protiv budućnosti

16.22 - Forum nam je omogućio da se sretnu ekonomije istoka i zapada.

15.56 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Vlade Republike Slovačke Robertom Ficom o reformama koje srpska vlada sprovodi, ekonomskoj situaciji u regionu i odnosima dve zemlje i evropskim integracijama Srbije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Tokom desetog bilateralnog sastanka koji je od jutros imao na marginama Samita premijera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, Vučić je slovačkom kolegi zahvalio na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji u procesu evropskih integracija.Premijer Fico pozvao je srpskog premijera da u što skorijem roku poseti Slovačku i naglasio da je imidž Srbije u svetu bolji nego ikada.Konstatovano je i da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou.“Spremni smo da vam pomognemo u borbi protiv sive ekonomije i da vam pošaljemo eksperte koji će srpskoj vladi pomoći u pronalaženju načina za bolju naplatu poreza, koristeći slovačka iskustva”, zaključio je slovački premijer.

15.47 - U toku su pripreme za početak sastanka u Centru "Sava"

14.43 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom premijera i ministrom odbrane Poljske Tomašom Siemonijakom u okviru Trećeg sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE)

13.00 - Kineski premijer Li Kećijang imao je niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, uoči pocetka Samita Kine i 16 zemalja CEE. Premijer Li se u hotelu "Hajat" odvojeno sastao sa premijerima Slovenije, Letonije, Crne Gore, Češke Republike, Bosne i Hercegovine i Rumunije, rekla je Tanjugu Džang Jujue iz Ambasade Kine u Beogradu. Prema njenim rečima, premijer Li će i sutra imati bilateralne sastanke sa kolegama iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

12.26 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Češke Republike Bohuslavom Sobotkom u okviru Trećeg sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE).

11.49 - Letonska dobrodošlica Srbiji u EU. Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerkom Letonije Laimdotom Straujumom u okviru Trećeg sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE). Premijerka Letonije Laimdota Straujuma najavila je da će njena zemlja, tokom predsedavanja EU, podržati početak pristupnog procesa Srbije sa Unijom.Ona je čestitala Sbriji na odličnoj organizaciji Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.Straujuma je kazala da je u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem imala priliku da se uveri da je Srbija privržena svom putu u EU, i da će sprovesti ekonomske reforme, kao i političke procese potrebne za ispunjavanje uslova Unije. "Tokom predsedavanja Letonije EU učinićemo najbolje da pomognemo početku pristupnog procesa", naglasila je poželevši Srbiji dobrodošlicu u EU.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

11.04 - Odnosi Srbije i Slovenije bolji nego ikada. Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom u okviru Trećeg sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE). Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom poručio da ne postoje prepreke za saradnju dve države, odnosi Srbije i Slovenije su bolji nego ikada. Vučić se sa Cerarom sastao na marginama Samita predsednika Vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Premijer Slovenije Miro Cerar poručio je danas da Ljubljana podržava Beograd na putu ka članstvu u EU, istakavši da je Srbija proaktivna i progresivna u svom ekonomskom razvoju.Cerar je, posle sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, u izjavi novinarima, rekao da se u Srbiji može videti nova energija koja daje mogućnost slovenačkim privrednicima da dobro posluju.On je kazao da je imao prijateljske razgovore sa Vučićem, i da Slovenija i Srbija imaju dobre odnose u svim oblastima.Cerar je rekao da je premijera Vučića pozvao da, početkom iduće godine, po mogućnosti u februaru, poseti Sloveniju, kako bi razgovarali o područjima gde je moguće dalje nadograditi ekonomsku saradnju.Srbija se de fakto približava EU, kazao je on, dodajući da je Slovenija na tom putu podržava i pomaže, a da Beograd mora obaviti ono što svaka država mora uradi.

Dvojica premijera razgovarala su o ekonomskoj saradnji dve zemlje i podršici koju Slovenija pruža Srbiji u procesu pridruženja Evropskoj uniji. Predsednik slovenačke Vlade istakao je da Slovenija ima pozitivan odnos prema Srbiji i pozdravio proaktivan odnos srpske vlade u rešavanju političkih i ekonomskih problema, naglasivši da takav pristup predstavlja podsticaj i za slovenačku vladu. Cerar je pozvao premijera Vučića da u februaru mesecu poseti Sloveniju što je predsednik srpske vlade prihvatio.

10.25 - Auto-put Temišvar-Beograd prioritet. Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Rumunije Viktorom Pontom u okviru Trećeg sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE). Predsednici Vlada Srbije i Rumunije Aleksandar Vučić i Viktor Ponta razgovarali su danas o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji i naglasili potrebu većeg angažovanja na realizaciji prioritetnog infrastrukturnog projekta za obe zemlje, auto puta Temišvar - Beograd.Izrada studije izvodljivosti i pronalaženje načina finansiranja ovog projekta prvi su koraci koje će dve strane preduzeti, istaknuto je na sastanku premijera Srbije i Rumunije, nevedeno je u saopštenju vladine kancelarije za saradnju sa medijima.Tema razgovora bila je i mogućnost saradnje na projektu Transbalkanski koridor Pancevo - Rasice, kojim bi bila poboljšana razmene struje i sistem transmisije, koji bi Srbiju i Rumuniju povezao sa Evropom i obezbedio energetsku stabilnost obe zemlje.Dvojica premijera razgovarala su i o mogućnosti izgradnje gasnog koridora.

09.50 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsedavajućim Savetu ministara BiH Vijekoslavom Bevandom u okviru Trećeg sastanka lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE)

Tom susretu prethodio je sastanak s kineskim ministrom trgovine Kine Gaom Hučengom.

Takođe, on će imati razgovore sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, Estonije Tavijem Roivasom, Poljske Evom Kopač i Slovačke Robertom Ficom. U Beogradu se danas održava Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom "Beogradski susret".Osim domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećjanga, na samitu će učestvovati još 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Na samitu i pratećem Privrednom forumu, u Palati "Srbija" i Centru "Sava", učestvovaće, tokom ova dva dana, više od 5.000 članova privrednih i državnih delegacija Kine i 16 zemalja CIE, koji će razmatrati goruće teme iz oblasti poljoprivrede, industrije, turizma, internet tehnologije, transporta i infrastrukture.Cilj sastanka u Beogradu je, kako je navela Vlada Srbije, da obezbedi nastavak zajedničkih napora za jačanje saradnje Kine i zemalja CIE, pokrenute pre tri godine u Budimpešti, a nastavljene i produbljene na sastancima u Varšavi aprila 2012. godine i Bukureštu novembra 2013. godine.

Poseban akcenat je stavljen na unapređenje privredne saradnje, te će "Beogradski susret" biti usmeren na razmatranje i postizanje dogovora o konkretnim projektima saradnje i ulaganja.Prema informacijama iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima, za izveštavanje sa Samita akreditovano je oko 1.100 novinara iz 110 redakcija. To je tri puta više medijskih predstavnika nego što je bio slučaj na prethodna dva Samita, što govori o značaju skupa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track