SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Genocid nad Srbima još traje
Foto: Nebojša Mandić

Još prebrojavamo žrtve

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Genocid nad Srbima još traje

Politika -
Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić izjavila je danas da genocid nad Srbima traje i da mi još uvek prebrojavamo svoje mrtve iz Jasenovca i iz akcije Oluja

NOVI SAD - Ona je u Novom Sadu, gde je održana akcija "Srbijo pamti", koju je organizovao gradski odbor D S S Novi Sad, kazala da Srbija danas žali, a Hrvatska slavi.

"Hrvatska slavi Oluju i proterivanje jednog naroda. Danas u Evropi mira slavi se zločin kao što je 1995, takođe, u Evropi mira proteran jedan narod", kazala je Rašković-Ivić.

Ona je rekla da je za EU problem referendum u Republici Srpskoj, a nije problem slavljenje zločina i "Oluje" u Hrvatskoj i da je to najbolji pokazatelj "kakva je to Evropska Unija".

Po rečima Rašković-Ivić, to nije problem Hrvatske već je to problem EU. "U akciji Oluja za samo nekoliko dana potpuno je uništeno sedam vekova kulture jednog naroda, spaljeno je 39.000 kuća i ubijeno 1.853 ljudi", kazala je ona.

Rašković-Ivić je dodala da je u "Oluji" za svega nekoliko dana proterano više Srba nego što ih je ostalo u Hrvatskoj istakavši da svima onima koji su ostali u Hrvatskoj i izjašnjavaju se kao Srbi treba dati podršku. "Dobro je što je danas Dan žalosti, ali mi je žao zašto dan žalosti nije bio već 1996, godinu dana nakon Oluje, ali u svakom slučaju bolje ikada nego nikada", rekla je ona dodajući da joj je žao i to što su "neki koji su pre dve decenije okretali glavu od kolona prognanika danas ti koji obeležavaju godišnjicu".

Potpredsednik D S S i predsednik gradskog odbora te stranke u Novom Sadu Borko Ilić rekao je da Novi Sad i Vojvodina imaju poseban razlog za obeležavanje godišnjice "Oluje", jer je većina prognanih svoj dom našla u Novom Sadu i Vojvodini.

"Ne smemo nikada zaboraviti Oluju, kao što ne smemo zaboraviti ni novosadsku raciju 1942. godine. Svake godine treba da se setimo tih strašnih avgustovskih dana 1995, jer ako jednom zaboravimo može se desiti da nam se ponove", kazao je Ilić.

U današnjoj akciji članovi D S S-a Novosađanima su simbolično podelili 1.853 sveće za 1.853 ubijenih ljudi u "Oluji" sa željom da te sveće zapale gde žele i kada žele u pomen žrtvama "Oluje". Pored sveća, deljen je i letak "Srbijo pamti" u kome piše da je u Hrvatskoj 500.000 Srba manje, da je 1991. bilo 581.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, 2001. godine 201.000 Srba, a 2011. godine 186.000 Srba, što je dokaz da genocid traje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja