SAŠA JANKOVIĆ O PREDSEDNIČKOJ KANDIDATURI: Ja sam zaštitinik građana, a izbori nisu ni raspisani
Foto: Fonet

Neki ga već predlažu

SAŠA JANKOVIĆ O PREDSEDNIČKOJ KANDIDATURI: Ja sam zaštitinik građana, a izbori nisu ni raspisani

Politika -

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je, povodom spekulacija u javnosti da bi mogao da bude kandidat na predsedničkim izborima 2017, da ne treba da učestvuje u srpskoj svakodnevici koja je pretvorena u kontinuiranu izbornu kampanju.

Janković u opširnom intervjuu za srpski "Nedeljnik" podseća da je Tomislav Nikolić demokratski izabrani predsednik Srbije i da njegov mandat traje još godinu dana.

“Ne želim nijednim gestom, da li dobronamernim ili nedobronamernim, kako s koje strane, proglašavanjem mene kandidatom u nepostojećoj izbornoj trci, da doprinesem relativizaciji mandata i autoriteta funkcije predsednika”, rekao je Janković.

Ne želi, kaže, da se time derogira ni takođe važna državna funkcija zažtitnika građana.

“Svoj posao radim s punom pažnjom i trudom i nastojim da budem još bolji. Postoji vreme kada se radi i vreme kada se bira ko će da radi, sada je još ono prvo”, izričit je Janković.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Uveren je da će doći vreme kada će predsednika birati građani, a ne stranke.

Podseća i da izbori za predsednika još nisu raspisani jer se, s razlogom, raspisuju tri meseca pre kraja mandata, a ne kada god neko poželi da se kandiduje ili da nekog kandiduje.

“Ja sam zaštitnik građana i moj mandat traje još otprilike isto toliko”, dodao je.

Kao što bih, kazao je, smatrao krajnje nedoličnim da mu neko sada merka kancelariju, smatra još neprimerenijim da to neko radi predsedniku Republike.

Upitan zašto ga neki iz opozicije već kandiduju, on odgovara da nije prava adresa.

"I Zaštitnik građana i predsednik Republike su dužnosti koje se obavljaju u interesu i ispred svih građana, ne ispred bilo koje stranke, opozicije ili pozicije. Činjenica je da smo u prošlosti za predsednike države stalno imali ljude na čelu ili iz rukovodstva političkih stranaka, pa se verovatno zbog toga predsednik povezuje sa strankama”, objašnjava Janković.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Predsednika države, ističe, shvata kao prvog među jednakim građanima, a ne prvog u ime neke političke opcije.

“Valjda zato u Ustavu piše da predsednik izražava državno, a ne stranačko jedinstvo", naveo je Janković.

Najavio je i da će biti obeleženo deset godina postojanja institucije Zaštitnika građana, i to okruglim stolovima širom Srbije, s ciljem učvršćivanja vladavine prava i socijalne pravde, načela građanske demokratije, ljudskih i manjinskih prava i sloboda i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao temelja na kojima je sazdana naša država.

Voleo bi, kaže, da mu se na nekom od njih pridruži predsednik Nikolić, jer bi njegovo prisustvo, smatra, ojačalo te poruke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track