SAŠA JANKOVIĆ O PRETNJI POLJUPCEM: Moja izjava upućena voditeljki nije seksistička
Foto: Zorana Jevtić

Autorski tekst

SAŠA JANKOVIĆ O PRETNJI POLJUPCEM: Moja izjava upućena voditeljki nije seksistička

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković negira da je njegova izjava "ako Vam kažem, moram da Vas poljubim" upućena nedavno u interjvuu novinarki televizije N1 seksistička.

On je u autorskom tekstu za vikend izdanje lista Danas objasnio da je sporna izjava parafraza iskaza "ako ti kažem, moraću da te ubijem", koji se široko koristi u prenosnom značenju - "ne, to ti neću reći".

"Dakle, nisam pretio da hoću da poljubim, što bi bilo nasilje", napomenuo je Janković, "već suprotno - (pre)slikovito iskazao koliko bi glupo i neprimereno od mene bilo da javno kažem kako će se zvati pokret pre nego što je ime registrovano".

Problem je, dakle, samo u reči poljubac, smatra Janković i obrazlaže da se "poljubac ne tiče obavezno muško-ženskih odnosa, niti seksualnosti..." "Preostaje samo okolnost da je tu reč izgovorio muškarac - ženi. Tu je izvor problema", ocenio je Janković.

"Dakle, izjava koja sama po sebi nije rodno diskriminatorska, čija ključna reč nije seksistička, prilikom koje nije bilo konkludentnih seksističkih nagoveštaja - postaje seksistička jer je jedan sagovornik muškarac, a drugi žena", pita Janković.

On objašnjava da se odlučio za javno kajanje, jer je svoju sagovornicu izložio neprijatnosti."Nisam smeo da zaboraivm da živimo u diskriminatorskom, seksističkom društvu i da će tu izjavu neke žene, koje je zmija seksizma 100 puta ujela, zaista shvatiti uvredljivo", ukazao je Janković.

"S druge strane, seksistima će biti kvaziopravdanje za prave seksizme", napisao je Janković, ali uočio i da će "neki kritikom, osudom, naglašeno dokazivati svoju objektivnost".Prema rečima Jankovića, "poneki će izjavu zloupotrebiti da bi skrenuli pažnju sa stvarnih društvenih i državnih problema".

Biće i podosta političke i lične zluradosti...Sve u svemu, svako će u nju učitavati sebe, konstatovao je Janković.Svestan toga, nije trebalo da sagovornicu dovodim u situaciju da se društvo o seksizmu, ali ni o ljudskim slabostima, uči na njenom primeru, naglasio je Janković.On smatra i da je njegov "primer odavno za primer" i podseća da su za njega u javnosti "nametnuta neka druga pravila".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track