SAŠA JANKOVIĆ: Obezbeđenje sprečilo zamenika ombudsmana da prati suđenje NIN-u
Foto: Nebojša Mandić

Kršenje ljudskih prava

SAŠA JANKOVIĆ: Obezbeđenje sprečilo zamenika ombudsmana da prati suđenje NIN-u

Politika -

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je njegovom zameniku Robertu Sepiju obezbeđenje Višeg suda u Beogradu 29. novembra zabranilo da prati suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN za tekst "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale".

Suđenje po tužbi Stefanovića završeno je u Višem sudu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih, a presuda će biti saopštena do Nove godine. "Zameniku zaštitnika građana, državnom funkcioneru za ljudska prava izabranom u Narodnoj skupštini, obezbeđenje Višeg suda zabranilo je da prati suđenje NIN-u", napisao je Janković na svom Tviter nalogu.

On je prethodno napisao da Robert Sepi "prati suđenje novinarki NIN-a po tužbi ministra dr Stefanovića zbog teksta o Savamali u kome se pozvala na Izveštaj Zaštitinika". Na pitanje šta sada može da preduzme ombudsman, Janković je napisao da može da uputi najoštriji službeni protest predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću i obavesti zainteresovanu javnost.

Suđenje po tužbi Stefanovića protiv nedeljnika NIN završeno je u Višem sudu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih, a presuda će biti saopštena do Nove godine. Stefanović je tužio novinarku NIN-a Sandru Petrušić, glavnog urednika tog lista Milana Ćulibrka i NIN doo, zbog teksta objavljenog 16. juna ove godine, koji je bio i na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Ministar je na suđenju rekao da su mu povređeni profesionalni ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije. Za suđenje je vladalo veliko interesovanje, pa su brojni građani i predstavnici inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" ostali ispred zgrade suda i sudnice koja je bila premala da primi sve zainteresovane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track