Saša Janković: VBA pratila radikale!

Sukob zaštitnika građana i SNS

Saša Janković: VBA pratila radikale!

Politika -
Vojno bezbednosna agencija vršila je praćenje i kontrolu aktivnosti SRS 15. novembra prošle godine kada je organizovan miting u Beogradu povodom povratka Vojislava Šešelja, kaže zaštitnik građana

Zaštitnik građana Saša Janković predočio je poslanicima dokument u kojem se navodi da je Vojno bezbednosna agencija (VBA) vršila praćenje i kontrolu aktivnosti SRS 15. novembra prošle godine kada je organizovan miting u Beogradu povodom povratka njihovog lidera Vojislava Šešelja.

"Ja nemam pouzdana saznanja da je taj dokument tačan i verodostojan, ali imam ozbiljnu sumnju koju treba da proverim. Protivzakonito je prikupljanje podataka koji nisu u skladu sa Zakonom o VBA. VBA je nadležna za kontraobaveštajnu bezbednosnu zaštitu Ministarstva odbrane i VS i da u ovom papiru stoji i jedna indicija da pripadnici SRS planiraju napad na Ministarstvo i VS tada bi mogli razgovarati, ali takva saznanja nisu navedena u dokumentu", rekao je Janković.

Dobacivanje u skupštinskoj sali

Janković je ovaj dokument večeras pročitao na sednici skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti koja je sazvana povodom njegovih navoda o nepravilnosti u radu VBA. Sednicu, koja je počela u 13 sati i još uvek je u toku, danas su osim razgovora ombusmana i ministra odbrane Bratislava Gašića koji je protekao u mirnom tonu, obeležila mahom neprimerena ponašanja i predstavnika pozicije i opozicije. U sali se moglo videti praktično sve, od konstantnog dobacivanja, šetanja s mesto na mesto, protezanja, ali i opuštenog telefoniranja.

Janković je sa vrata praktično dočekan dobacivanjem iz redova vladajuće SNS "Jel pristojno da se kasni 15 minuta? Ako se dolazi dolazi se na vreme".

Na njegovo zahvaljivanje predsedniku Odbora Momiru Stojanoviću (SNS) što je po prvi put za sedam godina svog rada pozvan na ovu sednici uz poruku "da je ovo dobar početak", čulo se "a možda i početak kraja".Ivana Stojiljković (SNS) je potom zasula Jankovića pitanjima od kojih je prvo bilo kolika mu je plata i koliko ima zamenika, preko toga koje su mu pobude da pita zašto "Kobre" obezbeđuju premijera Aleksandra Vučića, a ne pita se zašto još uvek čuvaju bivšeg predsednika Borisa Tadića iako po zakonu ima pravo na to samo šest meseci po isteku mandata.

Samo Janković i Gašić slušali raspravu

Dok je Marjan Rističević (SNS) "protegao noge" nekoliko puta izlazeći iz klupe ali i nonšalantno telefonirao, Dragan Šutanovac (DS) je besomučno tvitovao, a Borislav Stefanović (DS) je menjao i mesta. Niko nikoga ko je izašao za govornicu nije imao strpljenja da sasluša do kraja, tako da su upadice bile redovne. Jedini koji su ozbiljno slušali jedan drugog bili su sam Janković i Gašić, uredno zapisujući šta ovaj drugi govori, prebirajući papire i klimajući jedan drugom glavom ukoliko se slažu.

- Vi niste pravnik već političar. Taj koji Vam je u Ministarstvu tumačio propise i rekao da ne smete da mi dostavite dokumentaciju bez odobrenja Tužilštva, treba da odgovara. Ti u pravnoj službi moraju odgovarati makar bili sinovi vaših klasića - poručio je Janković. - Ako su moji pravnici pogrešili neće oni odgovarati nego ja. Ukoliko utvrdite bilo kakvu nepravilnost u našem radu ja ću podneti ostavku. Ali ako ih ne bude bilo moraju i drugi da snose odgovornost - rekao je Gašić.

Duhovi su se posebno uskomešali jer je navodno Dušan Bajatović (SPS) dao izvesnu fasciklu zaštitniku građana iza kojeg je sedeo, a sa kojom je ovaj posle izašao za govornicu. Da je svašta bilo tema, pokazuje i govor Borka Stefanovića (DS) koji je zahtevao da se kaže ko su ti koji ugrožavaju bezbednost premijera Aleksandra Vučića uz napomenu da razume "naprednjake kojima je on očinska figura". Pred samu pauzu u salu je stigao Vladimir Đukanović (SNS) koji je izjavio da će početi prikupljanje potpisa u poslaničkoj grupi naprednjaka za razrešenje SašeJankovića sa funkcije, jer svojim paušalnim navodima o prisluškivanju sindikalaca, političara i nosioca pravosudnih funkcija urušava ugled VBA i stvara paranoju među građanima.

Ko je "Čarli"?

Gotovo već "tradicionalno" Šutanovac je ušao u raspravu sa Gašićem oko spornog aparata za prisluškivanje koji je kupljen bez znanja VBA 2011. za vreme Šutanovčevog mandata i za koji je Gašić otkrio da je koštao vrtoglavih 1,1 milion evra, kao i da se danas nalazi u magacinu Vojske i ne koristi, što je i ombudsman potvrdio. Kroz salu se međutim ubrzo uz priču o aparatu pronela se priča o izvesnoj osobi koja je u to vreeme bila angažovana na slušanju sa kodnim imenom "Čarli".

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja