SASTANAK U BEOGRADU: Nikolić i Vučić danas sa Dodikom i Ivanićem o zahtevu za reviziju haške presude
Foto: Zorana Jevtić

Susret u Vili Mir

SASTANAK U BEOGRADU: Nikolić i Vučić danas sa Dodikom i Ivanićem o zahtevu za reviziju haške presude

Politika -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Beogradu s predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom o najavljenom podnošenju zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Vučić je u ponedeljak najavio da će o tome razgovarati sa predstavnicima vlasti i opozicije u RS i da je važno da se "sa svima trezveno razgovara i da se spusti lopta".

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Podnošenje zahteva za reviziju presude najavio je bošnjački član Predsedištva BiH Bakir Izetbegović, ali se s tim ne slažu hrvatski i srpski član Predsedništva.

Foto: AP
Foto: AP

Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH i lideri stranaka koje čine Savez za promene najavili su izlazak iz koalcije na nivou BiH ako bude podnet zahtev za reviziju i upozorili da će Parlamentarna skupština BiH ostati bez parlamentarne većine.

KRIZA ZBOG REVIZIJE TUŽBE PROTIV SRBIJE: Odložena sednica Veća ministara BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić za 23. februar je zakazao sednicu Predsedništva BiH. ;O reviziji presude iduće nedelje trebalo bi da raspravlja i Skupština RS.

Foto: Beta/Milan Obradović
Foto: Beta/Milan Obradović

Medjunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

VUČIĆ: Zahtev BIH za reviziju presude protiv Srbije loš za odnose dve zemlje

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

(VIDEO) IZETBEGOVIĆ O REVIZIJI TUŽBE PROTIV SRBIJE: Novi dokazi sa suđenja Mladiću

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila epizoda 01

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track