SASTANAK VUČIĆ-SOBOTKA: Srbija ima podršku Češke za otvaranje poglavlja ove godine
Foto: Tanjug

Zajedno rešavati probleme

SASTANAK VUČIĆ-SOBOTKA: Srbija ima podršku Češke za otvaranje poglavlja ove godine

Politika -
Premijer Češke je pohvalio rezultate Srbije i ponudio tehničku i ekspertsku pomoć na putu ka EU i u otvaranju pregovaračkih poglavlja

BEOGRAD - Srbija će imati podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima s EU pre kraja ove godine, izjavili su danas u Beogradu premijeri Aleksandar Vučić i Bohuslav Sobotka. "Uveren sam da ćemo imati podršku Češke za otvaranje prvih poglavlja pre kraja godine", izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Vučić je zahvalio Češkoj na podršci evropskom putu Srbije i kazao da će Srbija iskoristiti značajna iskustva i znanja Češke u tom procesu. Premijer Češke je pohvalio rezultate Srbije i ponudio tehničku i ekspertsku pomoć na putu ka EU i u otvaranju pregovaračkih poglavlja. "Češka će podržati Srbiju da se do kraja godine otvori neko poglavlje", kazao je Sobotka i istakao da Srbija to zaslužuje. Istakavši da Srbija i Češka imaju veoma dobre, iskrene, prijateljske odnose, Vučić je rekao da će insistirati na jačanju ekonomske saradnje. Trgovinska razmena dveju zemalja je pristojna, ocenio je Vučić i iznosi oko 640 miliona evra, a izrazio je nadu da će privredna saradnja biti veća.

Sa češkim premijerom u Srbiju su doputovali predstavnici 30 čeških kompanija. Vučić je izrazio nadu da će oni pomoći da se konkretizuje ekonomska saradnja, posebno u oblasti infrastrukture i energetike i u realizaciji projekata kao što je elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnja punog profila puta ka Zrenjaninu. Premijer je rekao da je jedna od najvećih čeških kompanija, "Tatra" zainteresovana da dođe u Srbiju i izrazio nadu da će joj odgovarati uslovi u Srbiji i da će investirati.

Čestitavši češkom kolegi uspešan ekonomski razvoj njegove zemlje, koja je u prvoj polovini ove godine ostvarila privredni rast od četiri odsto, Vučić je rekao da očekuje da će Srbija tu stopu rasta dostići 2017/2018. godine. Vučić je kazao da će biti povećane penzije i plate u javnom sektoru i da će se MMF s tim saglasiti, ali da neće prekidati mere štednje. "Još mnogo strukturalnih reformi je pred nama i očekujem dinamičan rast u 2016. i 2017. godini", kazao je Vučić

Sobotka: Azilanti problem cele EU

BEOGRAD - Premijer Češke Bohuslav Sobotka izjavio je danas u Beogradu da Evropa mora zajednički da se izbori sa migranskom krizom i da pronađe rešenje na nivou cele Unije i poručio da Šengenski prostor treba sačuvati, da ne bi došlo do njegovog raspada zbog migrantske krize. Sobotka je na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da EU zajednički mora da se izbori i evropskom dilpomatijom i jačom politikom odbrane EU pomogne da se situacija stablizuje. On je za petak najavio vanredni sastanak Višegradske četvorke u Pragu o migerantskoj krizi.

"Želimo da sačuvamo Šengenski prostor, da ne dođe do njegovog raspada, zbog ove krize, rekao je češki premijer. Trebalo bi se pobrinuti da se na granicama uspostave centri za registracju izbeglica. Bojim se da Evropa nije spremna za tako nešto, ali četiri zemlje Višegradske četvorke (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) žele da sačuvaju Šengen", poručio je.

Sobotka je ukazao da je Srbija tranzitna zemlja ugrožena migracijama i da će Češka uputiti eksperte iz Češke koji se bave pitanjima migracija i odmah pomoć od 10 miliona čeških kruna, odnosno 369.388 evra, Vladi Srbije. "Evropa mora zajednički da se izbori, Češka uvek insistira na dogovoru i želi da učestvuje u rešavanju krize, ali da to bude rešenje cele EU", poručio je Sobotka.

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je da Srbija čeka da EU donese strategiju za rešavanje pitanja migranata. Prema njegovim rečima od početka godine u Srbiju je ušlo 115.000 izbeglica, a sada ih ima 7.800 na četiri tačke u Srbiji i da se nastoji da im se pomogne.

"Dobijamo podršku, ali situacija se ne rešava. Srbija, iako nije članica EU spremna je da podnese teret, da prihvati deo ljudi", rekao je on. Kako je naglasio, kao zemlja kandidat za EU spremna je da prihvati deo odgovornosti, jer Srbija nije sebična zemlja i doboro razume probleme izbeglica, jer je i sama to iskusila. Vučić je zahvalio Sobotki na pomoći Češke za rešavanje problema migranata. "Zahvalni smo na 360.000 evra, koje je uputila Vladi Srbije i opremu za policajce, a nadam se da će i druge vlade slediti taj primer", rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je to sada najveći problem u EU i da migrantska kriza pokazuje da nije samo na Zapadnom Balkanu, već je situacija krhka na nivou celog evropskog kontinenta.

Gašić: Srbija trpi veliki pritisak zbog velikog broja imigranata

Srbija trpi veliki pritisak zbog velikog broja migranata i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije daju pun doprinos u pružanju pomoći migrantima na našoj teritoriji, izjavio je danas ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić na sastanku sa zamenikom ministra odbrane Češke Jakubom Lakovskim. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, Gašić je sa Lakovskim razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane, kao i aktuelnoj migrantskoj krizi. Konstatovali su da je vojna saradnja dve zemlje dobra, ali da postoje objektivne mogućnosti za njeno unapređenje.

Gašić i Lakovski su, navodi se, razgovarali i o vojno-tehničkoj i vojno-ekonomskoj saradnji dve zemlje i naglasili da je potrebno nastaviti i unaprediti saradnju u ovim oblastima. Ministar Gašić je rekao da se nada da će predstojeća poseta ministra odbrane Češke Martina Stropnickog biti snažan impuls daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane. Ocenjeno je, navodi se, da su težišne oblasti saradnje vojno-obrazovna i saradnja u oblasti atomsko-biološko-hemijske odbrane.

Kako je saopšteno, realizovano je više poseta visokog nivoa u okviru programa ERASMUS+ (razmena nastavnog osoblja vojnih visokoškolskih ustanova) i Programa unapređenja obrazovanja u oblasti odbrane. Postoji, dodaje se, odlična saradnja između Medicinskog fakulteta u Hradec Kralovu i Medicinskog fakulteta VMA, kao i između Združenog odbrambenog ABHO centra izuzetnosti iz Viškova i ABHO centra iz Kruševca kao Partnerskog centra za obrazovanje i obuku. Zamenik ministra odbrane Jakub Lakovski član je zvanične delegacije Češke, koja boravi u poseti Srbiji.

(Beta, FoNet, Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track