SEDNICA NASTAVLJENA OŠTROM POLEMIKOM: DS i SNS o smanjenju broja poslanika
Foto: Beta

Poslanička pitanja

SEDNICA NASTAVLJENA OŠTROM POLEMIKOM: DS i SNS o smanjenju broja poslanika

Politika -
Poslanici DS pitali su danas šta je sa radom skupštinske Akcione grupe za reformu političkog sistema i zašto se kampanja o smanjenju broja poslanika vodi u medijima, a ne u okviru te grupe, na šta su im naprednjaci odgovorili da ne treba da brinu o tome, jer će ih posle svakih sledećih izbora biti sve manje.

"S obzirom da brinete o broju poslanika, na svakim sledećim ćete imati sve manje poslanika zbog svega sto ste radili i ostavili iza sebe ovoj zemlji. Na svaki mogući način ste pokušavali da zavučete ruke u džepove građana, a to još uvek radi Pajtić (Bojan, lider DS i pokrajinski premijer), koji svakodnevno zavlači ruku u džepove građana Vojvodine", rekao je poslanik SNS Aleksandar Jovičić.

Jovičić je i iz skupštinskih klupa pitao i da li je Pajtić danas na poslu, a pošto, kako je rekao, na to pitanje niko nema odgovor, drugo pitanje je poslao MUP - dokle se stiglo u istrazi o "pljački Razvojnog i Kapitalnog fonda Vojvodine, o velikoj pljački koja se desila prema deci ometenoj u razvoju". Podsetio je i da su demokrate do pre nekoliko meseci vršile veliki pritisak da se raspišu izbori, a da sada, kada se oni približavaju, od njih beže.

Pre toga je šefica poslanika DS Nataša Vučković pitala šta se događa sa Akcionom grupom za reformu političkog sistema, budući da, kako je objasnila, njen rad nije nastavljen.

"Šta se događa sa pokrenutim temama i pitanjima koja su postavljena na dosadašnjim sednicama te komisije, s obzirom da se u medijima vodi kampanja da se briše 100 poslanika. Zašto nas to brine? Ne zato što smo apriori za ili protiv ustavnih promena, već što se ta debata vodi po medijima. Time se vodi populistička kampanja da će se ugled parlamenta povećati ako se smanji broj poslanika i troškova", rekla je Vučković.

Njeno mišljenje je da broj poslanika ne odlučuje karakter parlamenta i da li on dobro radi ili ne. Odgovor joj je stigao i od predsednice parlamenta Maje Gojković, koja je navela da su, koliko je njoj poznato, u dosadašnjem toku debate sve poslaničke grupe iznele nešto što ih spaja, a to je smanjenje broja poslanika.

"Pretpostavljam da je debata u medijima prvo krenula od toga", rekla je Gojković.

Poslanici su rad nastavili raspravom o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima će se regulisati ko će obrađivati i kupovati državno poljoprivredno zemljište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track