Server: Vučić pružio nagoveštaj svetlije budućnosti
Foto: YT

Američki analitičar posle posete premijera SAD

Server: Vučić pružio nagoveštaj svetlije budućnosti

Politika -
On u analizi ocenjuje da je Srbija od pada Miloševićevog režima umnogome napredovala

BEOGRAD - Danijel Server, politički analitičar iz Vašingtona i ekspert za Balkan, tvrdi da Srbija mora da promeni neutralan stav koji trenutno zastupa ukoliko želi da napreduje.

- Premijer Srbije je pružio jedan nagoveštaj svetlije budućnosti zemlje koju vodi, ali za to mora da načini nekoliko krupnih koraka, pre svega da odustane od upornog stava političke neutralnosti i nezameranja. Neutralnost ili nesvrstanost izgubila je svoje značenje još pre 25 godina. Sve balkanske države su se već jasno orijentisane ka Briselu, ostavivši Srbiju opkoljenu zemljama članicama NATO i EU, i onima koje to žarko žele da postanu. Srbija je jedina koja je odbila da Rusiji uvede sankcije iako je odavno istakla kandidaturu za članstvo u EU - napisao je Server.U svojoj analizi predložio je nekoliko ključnih koraka koji bi Srbiju naveli da odustane od svog tradicionalnog „nesvrstanog stava“.- Srbija je umnogome napredovala od pada režima Slobodana Miloševića i na putu je demokratije i privlačenja stranih investitora. Iako se nalazi u samom srcu Balkana i dalje nije dobro povezana sa ostalim državama, naročito s područjem Mediterana - naglasio je Server.

O Republici SrpskojOTRGNITE SE OD DODIKAServer ocenjuje da Srbija ima važnu ulogu u kreiranju bezbednosti u BiH i na Kosovu, gde živi mnogo srpske populacije, o kojoj Beograd s pravom vodi računa.- Milorad Dodik teži nezavisnoj Republici Srpskoj, ali to se neće dogoditi i svi moraju biti svesni toga. Srbija mora da se otrgne od Dodika - naglasio je Sever.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track