SKANDAL U MINISTARSTVU KULTURE: Ivan Tasovac rođenom bratu nabacio tezgu od 1.500.000 evra!
Foto: Nemanja Pančić

Ko će kome...

SKANDAL U MINISTARSTVU KULTURE: Ivan Tasovac rođenom bratu nabacio tezgu od 1.500.000 evra!

Politika -
Celu aktivnost na koordinaciji digitalizacije kulturnog nasleđa Srbije vodiće ministrov rođeni brat Toma Tasovac koji je kako mnogi sumnjaju, upravo zahvaljujući starijem bati preko međunarodnog konzorcijuma Dariah postao nacionalni koordinator

BEOGRAD - "Ko će kome, ako ne svoj svome", ali i ona " Ko brat bratu" izgleda da su omiljene izreke u familiji Tasovac. To po svemu sudeći praktikuje stariji brat Ivan, inače ministar kulture, i to u odnosu na mlađeg brata Tomu, koji je kako mnogi sumnjaju, upravo zahvaljujući starijem bati postao nacionalni koordinator za digitalizaciju kulturnog nasleđa.

Digitalizaciju kulturnog nasleđa dosad su radile same institucije kulture posebno, a sredstva za to izdavajalo je Ministarstvo nauke. Međutim, sada je to pod nadležnošću Ministarstva kulture, koje je za to opredelilo 150.000.000 dinara, što se i navodi u budžetu za 2015. godinu, a posao je poveren međunarodnom konzorcijumu " Dariah", među čijim osnivačima je i Srbija. Međutim, ono što je interesantno je da se na sajtu konzorcijuma navodi da je za Srbiju nacionalna institucija za koordinaciju Centar za digitalne humanističke nauke, čiji je direktor ni manje ni više nego mlađi brat ministra kulture Toma Tasovac. Još interesantnije je što se kao nacionalni koordinator za Srbiju imenom navodi Toma Tasovac, rođeni brat ministra kulture koji iz budžeta izdvaja skoro milion i po evra za ovaj posao.

Upućeni tvrde da, iako je predlog bio da digitalizaciju i dalje rade institucije kulture posebno ministar Tasovac je to odbio i dostavio obrazloženje u kojem se navodi sledeće:

" Samo centralizovana, dobro koordinisana aktivnost na razvoju platforme digitalne humanisitke koju skraćeno zovemo digitalizacija, može da donese preko potreban napredak i racionalni pristup investicijama, uz ozbiljnost u nastupu prema međunardonim institucijama sa kojima smo u kontaktu i onima u kojima smo i osnivači, poput konzorcijuma " Dariah-Eric".

Toma Tasovac (foto: Facebook)
Toma Tasovac (foto: Facebook)

Podsetimo, koordinaciju cele aktivnosti vodiće ministrov brat Toma Tasovac, a njegov brat ministar Ivan nije odgovorio na postavljeno pitanje da li je rođenom bratu nabacio tezgu od 1.500.000 evra.

Ko je Toma Tasovac

Toma Tasovac je studirao slavistiku na Harvardu, a magistrirao komparativnu književnost na pristonu. Doktorske studije pohađao je na Triniti koledžu u dablinu. Izučava složene leksičke arhitekture u elektronskoj leksikografiji i bavi se integracijom digitalnih biblioteka i jezičkih resursa. Redovno vodi seminare i radionice iz novih medija u Nemačkoj, istočnoj Evropi i centralnoj Aziji. Glavni je programer i urednik projekta " Transpoetika": digitalna platforma za srpski jezik i književnost". Direktor je Centra za digitalne humanističke nauke.

( Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track