SKUP SVETSKE ELITE U DAVOSU: Danas sastanak Vučić - Kurc
Foto: Beta

Čestitke srpskom premijeru na zapaženim reformama

SKUP SVETSKE ELITE U DAVOSU: Danas sastanak Vučić - Kurc

Politika -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji je trenutno i predsedavajući OEBS-u, sastaće se danas u Davosu, na marginama Svetskog ekonomskog foruma, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kurc će, kako je rečeno u Ministarstvu inostranih poslova Austrije, pre svega čestitati srpskom premijeru na zapaženom tempu reformi koje je sprovela njegova vlada i ponoviti podršku Beča Srbiji u daljem procesu pristupanja EU.

"Srbija je pod premijerom Vučićem prikazala zapaženi tempo reformi. Srbija je uz to sidro stabilnosti u regionu. Mi podržavamo, dakle, u potpunosti dalji pristupni proces Srbije u EU", poručio je Kurc uoči sastanka.

Kako je najavljeno, Kurc i premijer Vučić prihvatiće bilateralni akcioni plan koji je izrađen za tekuću godinu. Radi se o planu namera i aktivnosti na produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje, a u kojem Austrija izražava posvećenost daljoj podršci Srbiji na putu u EU.

Ostale teme razgovora biće predsedavanje Austrije OEBS-u, kao i migracija godinu dana posle zajedničkog zatvaranja balkanske rute, na čemu se Austrija posebno zahvaljuje premijeru Vučiću.Inače od početka januara Austrija podržava Srbiju sa 20 policajaca u nadzoru srpsko-bugarske granice.Takođe, tema razgovora Kurca i Vučića biće dijalog Beograda i Prištine, pošto Beč smatra da je dalji napredak ključan za obe strane.U Beču podsećaju da je u poslednje vreme bilo napretka, kao što je predaja pisma za pozivni broj.Austrija, kako se poručuje, poziva obe strane na preduzimanje koraka koji bi doprineli deeskalaciji povodom tenzija nastalih u slučaju voza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track