SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojene izmene Zakona o notarima
Foto: Nebojša Mandić

Na pomolu kraj štrajka advokata

SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojene izmene Zakona o notarima

Politika -
Usvajanje izmena Zakoan o javnim bležnicima je uslov za prekid štrajka advokata koji traje četiri meseca

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je u toku rasprava po amandmanima na set pravosudnih zakona, među kojima su i predložene izmene Zakona o javnim beležnicima, a po završetku debate očekuje se glasanje. Usvajanje izmena Zakona o javnim bležnicima je uslov za prekid štrajka advokata koji traje četiri meseca.

Na predložene zakone uloženo je oko 30 amandmana.

14.29 - Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o javnom beležništvu i seta pratećih zakona, čime su stvoreni uslovi da bude odblokiran rad pravosuđa.

Usvajanje izmena tog zakona izuzetno je važno, jer se time prekida četvromosečni štrajk advokata. Ministar pravde Nikola Selaković je rekao da je Vlada Srbije te izmene usvojila u neizmenjenom obliku, kako su predložili predstavnicia advokata, istakavši da su definisana sporna pitanja - postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o prometu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova tzv.solemnizacija.

14.07 - Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i setu pratećih zakona, čije je usvajanje uslov za prekid štrajka advokata. Poslanici će o tome glasati nakon kraće pauze. Poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke Janko Veslinović rekao je da će ta stranka podržati predložene zakone zbog toga što će pre svega odblokirati pravosuđe i što će advokati moći da se bave svojim poslom što su im prethodno onemogućili ministar pravde Nikola Selaković i Vlada Srbije.

"Mi ćemo glasati za ove zakone zato što će građani narednih dana moći opet sami da sačinjavaju ugovore, što će to moći da rade advokati, što prema ovom (sadašnjem) zakonu nije bilo moguće", naveo je on. Veselinović je ocenio da je usvajanje zakona "poraz ministra i vlade", sa čim se složio i šef poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke Borislav Stefanović. Kako je naveo Stefanović, ministar je prihvativši sve zahteve advokata priznao politički poraz i zbog toga treba da podnese ostavku.

I poslanik opozicione Nove stranke Vladimir Pavićević pozvao je ministra pravde Nikolu Selakovića da prizna da je grešio četiri meseca, koliko je pravosuđe paralisano zbog štrajka advokata nezadovoljnih sadašnjim Zakonom o javnom beležništvu.

Zamenik šefa poslaničke grupe vladajućeg SNS Aleksandar Martinović odgovorio je na kritike opozicije da je Vlada izabrala dijalog sa advokatima i da to nije njen poraz već pobeda demokratije i razuma. Na izmene Predloga Zakona o javnom beležništvu i ostale zakonske predloge podneto je ukupno 23 amandmana poslanika i tri amandmana koje je podneo Odbor za pravosuđe. Sednici prisustvuju i predstavnici advokature.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track