SLABA VAJDA: Rusija nam sad nudi mrvice za Južni tok
Foto: Fonet Dragan Antonic

Ruski ambasador Čepurin promenio ploču

SLABA VAJDA: Rusija nam sad nudi mrvice za Južni tok

Politika -
OBRT Dragomir Anđelković kaže da Rusi naknadom štete za obustavu Južnog toka pokušavaju da zadrže Srbiju pored sebe

BEOGRAD - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da nije nemoguće da Rusija nadoknadi neke troškove Srbiji posle obustave izgradnje gasovoda Južni tok. Ruska strana je prvobitno, samo pre nekoliko dana, bila pri stavu da Srbija treba da tuži EU, koja je, po njima, najveći krivac za prekid izgradnje gasovoda. S druge strane, sagovornici Kurira ocenjuju da Rusija ovakvom promenom kursa pokušava da se mrvicama iskupi i zadrži Srbiju pored sebe, nakon „otrežnjenja“ koje je pretrpela zbog obustave Južnog toka.Novi momenti- Mislim da mogu da se nadoknade neki gubici i Rusija će težiti da uzme u obzir interese. Ne treba da razgovaramo samo o energetskoj budućnosti Srbije već i o investicijama u drugim oblastima. Naša saradnja treba da bude dinamična, a ona se u energetici ne odnosi samo na gas. Svaka strana mora da vodi računa o svojim interesima i da se ponaša, ako ne na prijateljskim osnovama, onda bar na partnerskom nivou - rekao je Čepurin i poručio zapadnim zemljama „da ne vuku Balkan protiv Rusije“ jer nikom u Evropi nije u interesu stvaranje Berlinskog zida.

Čepurin tvrdi da će Moskva Srbiju delimično obeštetiti
Čepurin tvrdi da će Moskva Srbiju delimično obeštetiti

Srbija strateški važnaImajući u vidu da postoji mogućnost da se Srbija nakon obustave Južnog toka okrene zapadu, analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da Rusija pokušava da se iskupi.- Rusija je svesna da je Srbija njen istorijski i strateški prijatelj, ali i da se neće tako lako iskupiti za Južni tok. U javnosti je već prisutna teza da su Srbi zbog Južnog toka razočarani u Rusiju. Oni će verovatno pokušati da se kroz povoljnije uslove za cenu gasa, ali i druge aranžmane, recimo kroz ulazak u „Petrohemiju“, iskupe zbog obustave izgradnje gasovoda. Ako gledamo geopolitički, to su mrvice naspram Južnog toka. Ali ako posmatramo sa ekonomske strane, to je bitna stvar jer „Petrohemija“ čini dva do tri odsto našeg BDP - napominje on.

Aleksandar VučićNIKO NE TRAŽI DA PRIZNAMO KOSOVOU medijima su se pojavili navodi da je Nemačka postavila pred Srbiju 11 uslova za otvaranje poglavlja i nastavak pregovora sa EU, a koji se tiču Kosova. Premijer Vučić rekao je juče da niko od Srbije ne traži priznanje Kosova.- Ne mislim da neki hoće da nas nateraju da sebe zgazimo da bi pokazali da su jači, nego da žele Srbiju kao članicu EU - poručio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track