SLAVLJE NA ULICAMA KOSOVSKE MITROVICE: Građani proslavljaju postignute sporazume iz Brisela!
Foto: Printscreen RTS

Zadovoljni dogovorima

SLAVLJE NA ULICAMA KOSOVSKE MITROVICE: Građani proslavljaju postignute sporazume iz Brisela!

Politika -
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenjuje da je sporazum o formiranju ZSO garant izgradnje bolje budućnosti kojoj svi teže

Uz zvuke sirena, kolone automobila okićene zastavama Srbije kruže severnim delom Kosovske Mitrovice, čime građani izražavaju zadovoljstvo zbog potpisivanja četiri sporazuma u Briselu.

Automobili se kreću od ulaza u grad do mosta na Ibru, koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice.

Čuju se i pucnji petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Situacija je mirna, a incidenata nema.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenjuje da je sporazum o formiranju ZSO garant izgradnje bolje budućnosti kojoj svi teže.

"Početak formiranja ZSO je početak boljeg organizovanja za ljude koji žive u opštinama sa srpskom većinom, ali i ne samo to, Zajednica će pomoći i u izgradnji međusobnog poverenja između naroda, i siguran sam da će ZSO biti u funkciji svih građana", naveo je Jevtić u pisanoj izjavi za medije.

Kada je reč o povratku, Jevtić smatra da će ZSO uticati i pomoći u rešavanju nekih od ključnih problema u ovom procesu, ali i opstanku Srba na Kosovu. Jevtić veruje u masovniji povratak Srba na KiM, i navodi da su uloženi veliki napori kako bi se potpisao sporazum o ZSO i iskreno uveren da će "dalji koraci u ovom procesu biti koraci ka boljem sutra".

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da sporazumi postignuti u Briselu garantuju opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Rakić je istakao da su Srbi na KiM zadovoljni ishodom razgovora i sporazumima koji su postignuti danas u Briselu, a da "osmeh premijera Vučića nakon razgovora govori više od reči".

"Ovi sporazumi obezbeđuju opstanak Srba na KiM i bolji život, doprineće stabilizaciji stanja ne samo na Kosovu nego i u regionu, a nadamo se da Priština neće praviti opstrukcije prilikom implementacije dogovorenog", naveo je Rakić.

Predsednik Opštine Gračanica Vladeta Kostić rekao je da će Zajednica srpskih opština biti faktor mira i korektivni faktor političkog života na KiM.

Preko ZSO biće omogućeno rešavanje svih nejasnoća na relaciji Srbi sa KiM – prištinske institucije i srpske institucije više niko neće moći da označava kao paralelne, istakao je Kostić.

Izrazio je nadu da će sporazumi biti implementirani, a da će osim dvojice premijera to garantovati i predstavnici međunarodne zajednice.

(RTS/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track