SLOVENAC PRIJATELJ SRBIJE: Franc Bogovič potpredsednik grupe u Evropskom parlamentu
Foto: Ap

Brisel

SLOVENAC PRIJATELJ SRBIJE: Franc Bogovič potpredsednik grupe u Evropskom parlamentu

Politika -
Grupa "Prijatelji Srbije," kojom predsedava rumunski poslanik Emil Pavel, koncentrisaće se na jačanje dijaloga s predstavnicima Vlade Srbije, civilnim društvom, lokalnim vlastima i medijima i na taj način pratiti i pokušati da ubrza proces približavanja Srbije Evropskoj uniji

BRISEL - Slovenac Franc Bogovič izabran je za potpredsednika grupe "Prijatelji Srbije" u Evropskom parlamentu koju čine poslanici različitih poslaničkih grupa.

Grupa "Prijatelji Srbije," kojom predsedava rumunski poslanik Emil Pavel, koncentrisaće se na jačanje dijaloga s predstavnicima Vlade Srbije, civilnim društvom, lokalnim vlastima i medijima i na taj način pratiti i pokušati da ubrza proces približavanja Srbije Evropskoj uniji i posledično drugih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Bogovič, koji je i član Delegacije u parlamentarnom odboru EU-Srbija imenovan je za potpredsednika grupe, naglasio je da zaostatak u razvoju država Zapadnog Balkana postaje prevelik i da to područje postaje sve više nestabilnije.

"Upravo je Srbija s trenutno jasnom evropskom usmerenošću nosilac napretka tog dela Evrope, i EU mora uraditi više u pravcu ubrzanja procesa priključivanja toga područa i da time na neki način zaokruži proces širenja u Istočnoj Evropi, a istovremeno stabilizuje odnosno normalizuje odnose u čitavom regionu," rekao je još on.

Slovenački poslanik očekuje da će EU bitno povećati predpristupnu pomoć Srbiji i time podstaći i usmeravati neophodne strukturne reforme, koje čekaju Srbiju narednih godina. "Istovremeno moramo naći i put kako doći do ljudi, do građanki i građana tih država i jasno im predstaviti prednosti članstva u EU i na koji način mogu iskoristiti mogućnosti unutar evropskih integracija kako bi sebi poboljšali životni standard," naglasio je kao glavne prioritetne zadatke i ciljeve grupe "Prijatelja Srbije" slovenački poslanik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track