SLUŽBE ZNALE GDE SE KRIJE KARADŽIĆ, ALI NISU GA HAPSILE: Agent se družio sa Draganom Dabićem?
Foto: Kurir

Nova saznanja

SLUŽBE ZNALE GDE SE KRIJE KARADŽIĆ, ALI NISU GA HAPSILE: Agent se družio sa Draganom Dabićem?

Politika -
Sigurnosne službe pratile su Karadžića od 2007, ali je zbog opstrukcija u istrazi, uhapšen tek osam meseci kasnije.

Sigurnosne službe Srbije pratile su Radovana Karadžića od novembra 2007. godine ali je on, zbog opstrukcija u istrazi, uhapšen tek osam meseci kasnije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čovek, koji ne želi otkriti svoj identitet, kaže da je Radovana Karadžića u liku Dragana Dabića upoznao preko posla. Obojicu ih je, kaže, zanimala duhovnost.

"Rekao bih da od samog početka nije odavao utisak brzopletog i plitkoumnog čoveka, tajnovit je bio, i duboko misaon. Nisam se osećao prijatno kada sam saznao da nije to što sam mislio da jeste", kaže on.

U godinama bekstva, promovisao je tihovanje i meditaciju. Držao predavanja pred velikim brojem ljudi, slobodno se kretao.

Rasim Ljajić kaže da je sada jasno da je političkih opstrukcija bilo. Priča kako su tajnu da se Karadžić uveliko prati, otkrili operativci Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Foto. Zorana Jevtić
Foto. Zorana Jevtić

"Da je on lociran na osnovu razgovora sa jednim od članova porodice, da su komunicirali u ženskom rodu i da je to bilo sumnjivo", kaže Ljajić, koordinator Akcionog tima za hapšenje haških optuženika.

"Osećate se glupo, tragate za njim... Ulažete u ogromnu energiju, a onda se ispostavi da ste na neki način saučesnik a da nemate pojma", dodao je on.

Karadžić je uhapšen u beogradskom gradskom autobusu na liniji 73, kada su agenti na terenu posumnjali da se sprema da pobegne.

"Kako je potvrđeno od novembra 2007, ali do njegovog hapšenja, tek posle smene na čelu BIA", izvestila je Ivana Momčilović-Odobašić, reporterka Al Jazeere.

Transformacija u pritvoru

Vladimir Vukčević priča kako se Karadžić ponašao kada je doveden u pritvor.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Karadžić je nudio svoja parapsihološka znanja da pomogne svima… Možete zamisliti čoveka koji pribrano nudi svoje parapsihološke usluge, da bi se ujutro ošišao i vi ste videli starog Radovana Karadžića, prešao na ijekavicu, neverovatno…", kaže Vukčević, član Akcionog tima za hapšenje haških optuženika.

Žarka Koraća ne iznenađuje zašto je on izabrao baš taj identitet.

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

"On postaje ono što je ceo život - šarlatan, pušta bradu, nosi brojanice, i glumi verskog i lekarskog isceljitelja. I to ne naplaćuje, pravo je pitanje odakle mu novac", kaže bivši potpredsednik Vlade Srbije.

Suđenje Karadžiću u Hagu počelo je u oktobru 2009. godine. Sada ga očekuje izricanje presude.

(aljazeera.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track