SNP: Bez rešenja za srpsku imovinu ne nastavljati razgovore
Foto: Wiki

Traže da se ne prodaje Brezovica

SNP: Bez rešenja za srpsku imovinu ne nastavljati razgovore

Politika -
Pitanje srpske imovine na KiM je ključno za opstanak srpskog naroda i ono mora da bude uslov svih uslova za nastavak bilo kakvih pregovora u Briselu o budućnosti naše južne pokrajine, navode iz SNP

BEOGRAD - Srpska narodna partija (SNP) pozvala je danas Vladu Srbije da spreči kosovske vlasti da "nelegalno" prodaju ski kompleks "Brezovica" na Šar-planini, i da bez rešavanja pitanja srpske imovine ne nastavljaju razgovore sa Prištinom Briselu.

SNP je apelovao na Vladu Srbije da spreči prodaju "Brezovice" kao što je to već učinjeno u slučaju kombinata "Trepča".

"Pitanje srpske imovine na KiM je ključno za opstanak srpskog naroda i ono mora da bude uslov svih uslova za nastavak bilo kakvih pregovora u Briselu o budućnosti naše južne pokrajine", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je "Brezovica" okosnica turizma u opštini Štrpce, a "Ski-centar" preduzeće u koje je Srbija uložila ogromna sredstva za njegovo funkcionisanje i rekonstrukciju.

"Ski-centar" poseduje 300 hektara zemljišta Brezovice i u Štrpcu, tri hotela, četiri restorana, pet žičara i isto toliko ski-liftova, kao i prateću mehanizaciju, a zapošljava 178 radnika, navodi se u saopštenju.

"Ukoliko bi došlo do protivpravne privatizacije ovog preduzeća dogodila bi se ne samo vlasnička promena, već bi to prouzrokovalo i promenu etničke strukture stanovništva u toj najjužnijoj srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, a ono malo preostalih Srba bi krenulo u novi talas iseljavanja", ocenio je SNP.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić rekao je danas da Srbija neće dozvoliti da prištinske vlasti bez dogovora sa Srbima prodaju kompleks "Brezovica", kao što je najavljeno iz Prištine.

"Budite uvereni u to da će Vlada Srbije biti uz svoj narod na Brezovici, da će učiniti sve što je u njenoj moći da zaustavi svaki eventualni pokušaj da se našteti našim interesima na tom području", rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track