SNP:Srbija da zatraži smenu Incka
Foto: Dragana Udovičić

SNP:Srbija da zatraži smenu Incka

Politika -

BEOGRAD - Srpska narodna partija (SNP) zatražila je danas da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma i postojanja Republike Srpske, hitno zatraži smenu visokog predstavnika Valentina Incka i njegovo proterivanje iz Bosne i Hercegovine.

SNP je taj zahtev uputila Vladi Srbije ocenjujući u saopštenju da Incko "remeti mir i ustavni poredak, vređa srpski narod i podstiče sukobe".

Ta stranka navodi da Incko kao predstavnik austro-ugarske monarhije koja je, "dok je vladala Bosnom progonila i ubijala Srbe i sve što srpski misli", nastavlja da najbrutalnije vređa Srbe i njihova sećanja na najtragičnije događaje za vreme Drugog svetskog rata.

"Incko pokušava da svoju bezvrednu ulogu u Bosni i Hercegovini, koju je debelo naplaćivao godinama, opravda vređanjima i nasrtajima na jednu od najvećih tekovina borbe srpskog naroda, a to je Republika Srpska", ocenjuje SNP.

Republiku Srpsku niko više neće moći da ukine niti da joj oduzima njene nadležnosti definisane Dejtonskim sporazumom, ukazuje SNP i dodaje da je vreme "političkih šarlatana koji su zarađivali na mržnji prema Srbima prošlo" i da se svet menja u korist nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda.

Incko je juče izjavio da ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar, (Dan RS) onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track