SOCIJALISTIMA LAKNULO: Dačić se nagodio, SPS ulazi u vladu
Foto: Marina Lopičić

Pao dogovor, SPS će biti u vlasti

SOCIJALISTIMA LAKNULO: Dačić se nagodio, SPS ulazi u vladu

Politika -

Oni će najverovatnije dobiti tri resora, kao što su imali i do sada, a ako im bude ponuđeno mesto manje, bez fotelje će ostati aktuelni ministar energetike Aleksandar Antić

Lider SPS Ivica Dačić dogovorio se s premijerom Aleksandrom Vučićem u vezi sa ulaskom u Vladu, saznaje Kurir u vrhu SPS! Socijalisti će, prema načelnom dogovoru, najverovatnije dobiti tri resora, kao što su imali i do sada, a ako budu dobili resor manje, bez fotelje će, zbog mira u stranci, ostati ili Dačić, ili aktuelni ministar energetike Aleksandar Antić.Izvor Kurira tvrdi da su Dačić i Vučić načelno postigli sporazum u vezi sa učešćem socijalista u vlasti.- SPS će najverovatnijdobiti tri resora, a ako budu dobili dva, onda će iz Vlade leteti ili Dačić, ili njegov zamenik Aleksandar Antić. Najverovatnije je da će to ipak biti Antić. To će neko vreme smiriti tenzije u SPS jer bi, u suprotnom, svi digli bunu i napali ih da su dogovor s Vučićem pravili samo zbog sebe - otkriva naš sagovornik.Dačić će o ovome razgovarati s najvišim funkcionerima već sutra, uoči konsultacija sa šefom države Tomislavom Nikolićem.- Na Predsedništvu SPS biće reči o tome da SPS ponovo sarađuje sa SNS, pre nego što se Dačić sretne sa Nikolićem. Dačić će inače predsedniku Srbije reći da ima većinu za sastav vlade, ali ne sam, već sa Vučićem - kaže izvor Kurira.Što se tiče resora koji bi mogli da pripadnu SPS, za sada su sve karte otvorene.- U igri su ministarstvo odbrane ili diplomatija, ili ministarstvo policije. Dačiću se baš ne mili da preuzme odbranu, a teško je da bi se Vučić odlučio da MUP, kao važan resor, prepusti SPS, pa su velike šanse da lider SPS i dalje ostane šef diplomatije - priča naš sagovornik.Ipak, deo socijalista traži da sem ministarstava SPS pripadne i mesto predsednika Skupštine.- Onda bi na toj poziciji mogao da se nađe Antić ili Slavica Ðukić Dejanović - podseća izvor Kurira.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je koalicija sa SPS najpovoljnije rešenje:- SPS ima mnogo mana, ali je manja šteta da umesto njih u vladu uđe LDP Čedomira Jovanović. Jer koga uopšte predstavlja LDP? I cenzus su prešli samo zato što su se udružili sa još dve stranke, a LDP je loš za vladu jer je personifikacija antinacionalne ideje. Najbolje bi bilo da SNS sam formira vladu, a ako procenjuju da im ipak neko treba, onda je bolje da to bude SPS .

IVICA VRBUJE SOCIJALISTE ZA PODRŠKU U STRANCIŠef socijalista Ivica Dačić se izgleda uplašio da će mu pojedini funkcioneri u SPS preuzeti fotelju, pa je krenuo u kontraofanzivu i zivkao funkcionere da bi ih namamio da ostanu uz njega.- Redom je pozivao svoje ljude pri vrhu i pokušavao da ih privoli da ostanu uz njega i da ne glasaju za njegovu smenu. Očigledno je svestan da mu je pozicija u stranci neizvesna i da je vrlo jak onaj deo stranke koji je protiv saradnje sa SNS i koji smatra da vlast s naprednjacima šteti stranci - objašnjava sagovornik Kurira.Na to visoki funkcioner SPS Novica Tončev kaže da Dačić još nije kontaktirao s njim.- Niko nije predložio Dačićevu smenu. Prvi put čujem za to. Možda mene čuva kao zlatan glas - našalio se šef surduličkih socijalista.

Lideri SNS i SPSJOŠ NEMA ZVANIČNOG DOGOVORAŠef SNS Aleksandar Vučić kratko je poručio da još nije bilo zvaničnih razgovora sa SPS, dok je lider socijalista Ivica Dačić rekao da se s Vučićem nije video sedam dana.- Bio sam na putu. Nismo razgovarali - rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track