ŠOKANTNO! BIVŠI MINISTAR BESKUĆNIK: Lekari ga sklonili s ulice da se ne bi smrzao!
Foto: Marina Lopičić

Od doktora nauka do beskućnika

ŠOKANTNO! BIVŠI MINISTAR BESKUĆNIK: Lekari ga sklonili s ulice da se ne bi smrzao!

Politika -

Slobodan Vuksanović, nekadašnji prvi čovek prosvete, živi na ulici i spava po parkovima.

Slobodan Vuksanović, nekadašnji ministar prosvete u vladi Vojislava Koštunice, živi kao beskućnik, saznaje Kurir! Ovaj nekada visokopozicionirani političar i doktor nauka, kako saznajemo, našao se na ulici posle razvoda i gubitka profesorskog posla.Njega su, smrznutog i gladnog, nedavno u parku na klupi, po prijavi građana, pronašli lekari iz najbližeg doma zdravlja.Pokupili ga sa klupe- Čovek je bio u jednom beogradskom parku na velikom minusu, usred noći. Bio je sav iznemogao, tresao se od hladnoće, na sebi je imao samo tanku jaknu, a pored njega je bio ranac. Jedan od prolaznika je primetio čoveka kako satima sedi na klupi i rešio je da to prijavi dežurnoj službi najbližeg doma zdravlja. Ekipa je ubrzo stigla, uverila se da nije pijan, već vrlo slab i iznuren. Nije uopšte ni krio da je već registrovan kao beskućnik, ali mu je bilo veoma neprijatno. Kod sebe nije imao dokumenta, ali je rekao i kako se zove i da je bio ministar i univerzitetski profesor. Ispričao je i da je skoro izgubio posao, da se u međuvremenu razveo i da se iselio iz zajedničkog stana - ispričao je naš izvor.Hteo da ide u straćaruPrema navodima našeg sagovornika, lekari koji su pokušali da mu pomognu u parku su ga tek tada prepoznali.- Nije ličio na sebe. Prosto neverovatno. Bio je vrlo zapuštenog izgleda. Molio je da ga ne vode u prihvatilište za beskućnike u Kumodraškoj ulici, gde je mogao da se ugreje, okupa i jede. Odmahivao je rukom i ponavljao da ima prijatelja kod koga može da prenoći. Dao je adresu. Međutim, kad su tamo stigli, zatekli su gotovo straćaru, ali on je insistirao da želi da ga tu ostave. Nisu imali kud, pa su se tu i rastali - otkriva sagovornik Kurira.Slobodana Vuksanovića nismo uspeli da dobijemo.Podsetimo, Kurir je 2014. došao do snimka na kojem se vidi kako Vuksanović od nepoznatog muškarca uzima svežanj novčanica. On je tada govorio i o svojoj teškoj materijalnoj situaciji:- Živim u 32 kvadrata, a prošle godine sam prodao auto da bih vodio decu na more. To je potpuno izmišljeno! Evo, ja sam lopov kao Mišković, uhapsite me. Ružno je da uzimate jadnika koji piše knjige za decu.

Kolege u šokuPOVUKAO SE U SEBE POSLE GUBITKA FOTELJEVuksanovićeve kolege nisu htele da komentarišu tešku situaciju u koju je zapao. Ipak, nezvanično nam je nekoliko njih potvrdilo da je sunovrat počeo kada izgubio ministarsku fotelju.- Nažalost, znamo da prolazi kroz vrlo težak period. On se već neko vreme otuđio od svih sa kojima je radio, od prijatelja i poznanika. Bio je ugledan profesor, studenti su ga voleli. Međutim, kad je ostao bez posla, pukao mu je i brak, potpuno se predao i završio na ulici. Viđamo ga kako sam tumara parkovima. Verovatno mu je i neprijatno da traži i primi pomoć - priča jedan od njegovih saradnika.

Dragoljub Mićunović, Vuksanovićev ujakNISMO U KONTAKTU, NE ZNAM ŠTA MU SE DOGODILODragoljub Mićunović, poslanik DS, koji je i ujak Slobodana Vuksanovića, kaže da već duže ne zna ništa o njemu.- Zaista nisam čuo da mu se to dogodilo, dugo nismo u kontaktu i ne znam ništa o njemu - kratko je rekao Mićunović za Kurir.

Ko je Slobodan Vuksanović* Rođen 2. maja 1965. godine* Završio Filološki fakultet u Beogradu, odsek za Opštu i jugoslovensku književnost* Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu magistrirao (1993) i doktorirao (1998)* Donedavno radio na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, ali je dobio otkaz* Devedesetih bio u DS, decembra 1989. bio na spisku prvih 30 članova DS* Godine 2000. kandidovao se za lidera DS kao protivkandidat Zoranu Đinđiću* Krajem 2001. osnovao NDS, koja je kasnije kolektivno pristupila DSS* Na lokalnim izborima 2004. kandidovao se za gradonačelnika Beograda, završio na poslednjem mestu* Ministar prosvete i sporta od 2004. do 2007. u vladi Vojislava Koštunice* DSS napustio aprila 2013. jer je, kako je tada rekao, shvatio da je suvišan

VUKSANOVIĆ ZA KURIR: Živim normalno, nemam vile kao neki!

ŠOKANTNO! BIVŠI MINISTAR BESKUĆNIK: Lekari ga sklonili s ulice da se ne bi smrzao!

(KURIR TV) IZGLEDAO JE KAO BESKUĆNIK: Ovako je taksista Predrag Sarić opisao Vuksanovića

PROFESORKA U PENZIJI JEDVA PREPOZNALA VUKSANOVIĆA: Mnogo je smršao i delovao je izgubljeno

(KURIR TV) PRODAVCI NA KALENIĆU: Vuksanović je prodavao pantalone na pijaci, nisam mogao da verujem

(AUDIO) SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: Čula sam da se Vuksa čudno ponaša, TREBA MU POMOĆI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja