SRĐAN BOGOSAVLJEVIĆ: Setite se Floride kad je u pitanju prebrojavanje glasova
Foto: Marina Lopicic

Izbori 2016

SRĐAN BOGOSAVLJEVIĆ: Setite se Floride kad je u pitanju prebrojavanje glasova

Politika -

BEOGRAD - Srđan Bogosavljević, dugogodišnji direktor Ipsos stratedžik marketinga i čovek iza kojeg su brojni izbori, ne samo u Srbiji, nije preterano iznenađen izbornim i postizbornim dešavanjima, a, na primedbe zašto je RIK-u trebalo toliko vremena da se dođe ko konačnih rezultata, kratko kažže: "Setite se Floride....".

Bogosavljević, naime, ističe da "to ovako izgleda od kako se broji kod nas", i navodi da od desetak hiljada biračkih mesta uvek postoji par stotina, do 300, na kojima je "nešto zabrljano".

"Postoji jedan broj mesta na kojima ima prigovora, i, ako su opravdani, glasanje se ponavlja", navodi Bogosavljević. On, međutim, ukazuje da postoji "gomila biračkih mesta", gde niko nije uložio prigovor po bilo kom osnovu, ali se, kaže "prosula kafa", "pao burek" preko zapisnika, zapisnik je pisan nečitkim rukopisom, prepisivali su, potpisivao jedan umesto svih ostalih, iako su svi bili za stolom... "I to je svaki put bilo tako", kaže Bogosavljević, pozivajući se na izbornu hronologiju.

Ističe, međutim, da nikad tih 150 do 200 spornih biračkih mesta od 10-tak hiljada nije ništa značilo, osim, kao što je sada slučaj, kada jedna stranka ulazi ili ispada za samo jedan glas.

"Onda to postaje veliki problem i dobije ogromnu pažnju kao sada", navodi Bogosavljević. On podseća na to koliko je na prethodnim amewričkim izborima trajalo prebrojavanje glasova na Floridi: "Tri meseca su se zbog tog jednog glasa lomila koplja".

"Dakle, kada se lomi rezultat, a sada je to slučaj kod nas, onda je tako", kaže Bogosavljević i ocenjuje da nikakvog problema ne bi bilo, niti bi se bilo ko time bavio da su DS S - Dveri na 4,8 ili na 5,2 odsto.

Dodaje da, kada se uzme u obzir toliki broj biračkih mesta i činjenica da Srbija nema potpunu automatizaciju izbornog procesa, sasvim je normalno da postoje zapisnici koji su u jednom malom broju biračkih mesta loše napravljeni, neuko, nečitko, prosto - loše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track