ŠTAJNMAJER SA DAČIĆEM: Niko u Evropi pa ni Nemačka nije menjao uslove Srbiji
Foto: Tanjug Dragan Stanković

Šef nemačke diplomatije sa državnim vrhom Srbije

ŠTAJNMAJER SA DAČIĆEM: Niko u Evropi pa ni Nemačka nije menjao uslove Srbiji

Politika -
To su besmislice, rekao je ministar inostranih poslova dodajući da će Nemačka raditi zajedno sa srpskim vlastima na tome da poglavlja budu otvorena što pre tokom ove godine

BEOGRAD - Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer boravi danas u Beogradu, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, uz poruku da Nemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

Očekuje se da će glavna tema razgovora nemačkog ministra i srpskih zvaničnika biti otvaranje prvih poglavlja u pregovorima između Srbije i EU za šta ključ, kako se smatra, drži upravo Berlin.

"Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred - istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi", istakao je Štajnmajer uoči dolaska, ocenjujući napredak Srbije od stupanja na dužnost nove vlade. Nemački ministar smatra da će nastavak tog puta, uz političku odlučnost i doslednost, biti i najveći izazov za našu zemlju narednih godina.On je primetio i da su bilateralni odnosi Srbije i Nemačke danas izrazito bliski i prijateljski.

09.46 - Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer doputovao je danas u Beograd i na početku posete sastao se sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Nemačkog ministra primiće predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Kako je najavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić će imati prvo bilateralni susret sa Štajnmajerom, a zatim će, kao predsedavajući OEBS, biti domaćin sastanka ministarske Trojke OEBS na kojem će učestvovati Štajnmajer i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

"Radićemo na otvaranju novih poglavlja"

Štajnmajer je poručio danas da niko u Evropi nije menjao uslove Srbiji ili postavljao nove, uključujući Berlin, i naglasio da će Nemačka raditi zajedno sa srpskim vlastima na tome da poglavlja budu otvorena što pre tokom ove godine."Ne bi trebalo da vodimo debate ko je kriv, niko nije menjao uslove Srbiji ili uvodio nove, pa ni Nemačka. To su besmislice", rekao je Štajnmajer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa švajcarskim i srpskim kolegom Didijeom Burkhalterom i Ivicom Dačićem. On je dodao da će Nemačka raditi na što skorijem otvaranju poglavlja, tokom ove godine.

Upitan šta u tom kontekstu znači da se od Beograda i Prištine zahteva kompromis, Štajnmajer je rekao da između dve strane nije sporno da je normalizacija odnosa sastavni deo zajedničkih zadataka."Obe strane su u kontaktu i normalizacija je sastavni deo onoga što je potrebno da se uradi za napredak ka Evropskoj unij. Ali to nije ništa novo, to je preduslov već od ranije", poručio je Štajnmajer.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina vidno unapređeni, posebno na ekonomskom planu, što predstavlja pozitivan pomak i dobar znak.Nemačka preduzeća, koja su već uložila u Srbiju su zadovoljna i ne kaju se što su došla, rekao je ministar."Odnosi su sve bolji, poverenje je poraslo i radovalo bi me da se na tome bazira srpsko javno mnjenje", istakao je Štajnmajer i dodao da je Nemačka konferencijom o Zapadnom Balkanu u Berlinu prošle godine pokazala intesovanje za region.

Dačić je rekao da su za njega važne dve stvari koje je Štajnmajer istakao, a to je da naši odnosi nikada nisu bili tako dobri kao sada, i drugo da će Nemačka, uvažavajući šta je Srbija dosada učinila, donositi odluke koje se tiču daljeg procesa evrointegracija Srbije.

Dačić je podstio da još donedavno situacija nije bila takva, rekavši da je prisustvovao sastanku nemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u Beogradu.Prema njegovim rečima, to je bio jedan od najneprijatnijih sastanaka i kojima je prisustvovao i pokazatelj velikog razmimoilaženja između srpskog rukovodstva i nemačke politike. "Danas je situacija veoma drugačija," rekao je Dačić.

Podsetio je da je u političkom smislu u proteklom periodu izgrađeno poverenje i partnerski odnos. Nemačka je, kako je dodao, najvažniji ekonomski partner Srbije sa obimom trgovinske razmene od tri milijarde i 780 miliona evra i jednom od najvećih investicija u Srbiju od 2000.godine. Ona je i najveći donator, rekao je Dačić, i kao primer naveo da je kroz pet donacija obezbeđeno milijardu evra. Izrazio je zahvalnost Štajnmajeru na tome što je Nemačka promovisala Zapadni Balkan čiji je strateški cilj ulazak u EU i predstavljanje regionalnih projekata kao zajedničkih.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je nedavno da neodlučne zemlje u EU koče dalji tok integracija EU.Smatra se da među neodlučne pre svega spada Nemačka, i da će Hanu, koji je najavio da će se zauzeti da te zemlje ubedi da otkoče proces, biti teško da savlada otpor Berlina da se Srbiji pre kraja godine da zeleno svetlo za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Nemački analitičar Bodo Veber očekuje da će šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer u Beogradu razgovarati o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU, i ističe da je priča u srpskoj javnosti o 11 "novih" nemačkih uslova - najobičniji spin.

Veber je za Radio Slobodna Evropa naveo da se, uprkos čestim demantijima evropskih i nemačkih zvaničnika, u Srbiji "neumorno reciklira" spin o postojanju 11 novih nemačkih uslova za evropske integracije Srbije, koji nisu deo Briselskoj sporazuma. Prema njegovim rečima, tih 11 tačaka jesu neka vrsta spiska šta predstoji u konkretnoj implementaciji Briselskog sporazuma - pa se, prema tome, "nikako ne može pričati o novim uslovima".Veber takođe kaže da se, kada je reč o navodnih 11 uslova, pravi namerna zabuna sa sedam uslova koje je svojevremeno postavila parlamentarna grupa CDU, na čelu sa Andreasom Šokenhofom.

"Bez novih uslova Srbiji"

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer bi mogao prilikom današnje posete Beogradu da donese poruku o "minimumu uslova" iz Briselskog sporazuma koje bi trebalo ispuniti kako bi se otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU, ali to ne znači da će se govoriti o "novim uslovima Nemačke".

Pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova, list navodi da se ne očekuje da će nemački zvaničnik izaći u javnost sa bilo kakvim oštrim zahtevima, "ali to ne znači da neće izreći primedbe na spore pomake u implementaciji Briselskog sporazuma".

Kako preciziraju, Bundestag je rekao svoje uslove još polovinom prošle godine i "to nije nikakva novost". Oni podsećaju da je šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević još u septembru otvoreno o tome govorila, a ponovila nedavno kada su se pojavile spekulacije o "novim nemačkim uslovima".

"Treba imati na umu da je Bundestag imao uslove i za otvaranje pregovora Srbije sa EU, ali su oni otvoreni iako nisu svi uslovi bili ispunjeni, odnosno kada se pokazao pozitivan politički trend u pregovorima Beograda i Prištine i Berlin je dao zeleno svetlo", ističu isti izvori.

Takođe, ne treba zaboraviti da je Štajnmajer funkcioner nemačke Socijaldemokratske partije, pa zato ima blaže stavove od konzervativaca koje predvodi kancelarka Merkel u vezi sa procesom proširenja EU i evropskom integracijom Srbije.U tom kontekstu, interesantno je da je premijer Srbije javno govorio o junu kao mogućem datumu za otvaranje poglavlja, a on retko licitira sa datumima i ne daje optimistične izjave ako nema konkretan razlog, zaključuju predstavnici diplomatskih krugova.

(Tanjug/Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track