STEFANOVIĆ O MIGRANTIMA: Srbija očekuje da EU pronađe rešenje, nećemo zatvarati granice
Foto: Marina Lopicic

važna nam je pomoć u zbrinjavanju

STEFANOVIĆ O MIGRANTIMA: Srbija očekuje da EU pronađe rešenje, nećemo zatvarati granice

Politika -
Zalažemo se za jedno zajedničko evropsko rešenje, jer sada izgleda tako kao da svaka država u izbegličkoj krizi radi šta hoće. Izbeglička kriza sada već traje mesecima i mi zaista očekujemo da će Evropska unija brzo pronaći rešenje koje će svaka država poštovati, rekao je Stefanović

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija očekuje da će EU pronaći jedinstveno rešenje koje će poštovati svaka država, kao i da je primetno da evropske države u izbegličkoj krizi "rade šta hoće".

Srbija nema nikakav povod da zatvara granice, a ukoliko bi se to dogodilo Makedonija bi zatvorila svoju granicu prema Grčkoj, a Grčka prema Turskoj i onda bi se stvorio "domino-efekat". On je upozorio i da Srbija nije bogata zemlja te da je zato važna pomoć Evropske unije u zbrinjavanju izbeglica, pre svega kada je u pitanju smeštaj, hrana i medicinska pomoć.

"Zalažemo se za jedno zajedničko evropsko rešenje, jer sada izgleda tako kao da svaka država u izbegličkoj krizi radi šta hoće. Izbeglička kriza sada već traje mesecima i mi zaista očekujemo da će Evropska unija brzo pronaći rešenje koje će svaka država poštovati", rekao je Stefanović za nemački Špigl.

On je kazao da izbeglice praktično bez ikakve kontrole stignu do Grčke i prođu kroz nju, a onda ne mogu dalje kroz Srbiju ili treba ovde da budu zaustavljene. "To pitanje postavljaju naši građani. Mi želimo da budemo i bićemo deo jednog rešenja, ali ovo mora da bude jedno zajedničko rešenje", rekao je Stefanović.

Na pitanje šta poručuje zemljama koje zatvaraju svoje granice, naročito Hrvatskoj i Mađarskoj, Stefanović je rekao da Srbija želi da ima sa njima dobre odnose i da sarađuje.

"Pre svega želimo da normalni putni pravci koji su do sada postojali budu ponovo otvoreni. Ipak mi imamo slobodu putovanja", rekao je ministar. On je rekao da incident na granici sa Mađarskom od pre nekoliko dana ne treba da se ponove, naglasivši da izbeglička kriza nije problem između Mađarske i Srbije, već je problem koji se tiče cele Evrope. Na pitanje hoće li Srbija zatvoriti svoje južne i jugoistočne granice prema Makedoniji i Bugarskoj, ako se izbeglice budu u velikom broju zaustavile u zemlji, Stefanović je kazao da Srbija sada nema nikakav povod da zatvora granice i da zidovi, ograde, bodljikava žica sa žiletima, suzavac nisu evropske vrednostii i ne predstavljaju rešenje.

Upitan da li bi Srbija zatvorila granice u slučaju nužde, ministar je odgovorio da bi onda Makedonija zatvorila svoju granicu prema Grčkoj, a Grčka prema Turskoj. "I onda bi tako išlo prema principu domino-efekta.

Ali najvažnije pitanje je da li će postati novi evropski standard da ne prihvatamo ljude, koji beže od ratova i iz opasnih zemalja. Pa to nam je Evropska unija godinama govorila. Da li će ove vrednosti sada, u suočavanju sa prvom krizom biti odbačene", upitao je Stefanović.

On je kazao da je Srbija prva država koja registruje izbeglice i da bi možda tako nešto trebalo da se radi i u Grčkoj ili Bugarskoj.

"Mi registrujemo više od 85 procenata svih pridošlih sa kompletnim podacima, koje onda delimo sa evropskim službama. Za to smo na međunarodnom planu bili i pohvaljeni.

Mi nismo neka bogata zemlja, zato smo zamolili Evropsku uniju da nam više pomogne u zbrinjavanju izbeglica, kada je reč o smeštaju, hrani i medicinskoj pomoći", rekao je Stefanović na nemački list.

Stefanović je kazao i da Srbija ne može da primora izbeglice da ostanu u Srbiji, jer oni to ne žele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja