STEFANOVIĆ PISAO INTERPOLU ZBOG POTERNICE ZA HARADINAJEM: Nedopustivo se mešate u suverenitet Srbije
Foto: FoNet

Odgovor na zahtev Albanaca

STEFANOVIĆ PISAO INTERPOLU ZBOG POTERNICE ZA HARADINAJEM: Nedopustivo se mešate u suverenitet Srbije

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas, u pismu generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku, da zahtev ministra unutrašnjih poslova Albanije za ponovnu procenu Crvene poternice raspisane za Ramušem Haradinajem predstavlja grubo i nedopustivo mešanje u suverenitet Srbije.

Zahtev ministra Saimira Tahirija predstavlja grubo i nedopustivo mešanje jedne države u suverenitet Republike Srbije, koja je punopravna članica Interpola, rekao je Stefanović. On je napomenuo da je Srbija prošle godine jasno ukazala na sve pravne, činjenične i bezbednosne aspekte eventualnog razmatranja prijema takozvanog "Kosova" u Interpol, saopštila je Vlada Srbije.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Stefanović je ukazao da zahtev albanskog ministra predstavlja i nedopustivo mešanje u osnovna načela rada Interpola o očuvanju suvereniteta članica i dobrovoljnosti u saradnji nadležnih institucija u oblasti međunarodne operativne saradnje.

NELA KUBUROVIĆ:Sutra dopuna zahteva za izručenje Haradinaja

"Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano "Kosovo' nije", istakao je Stefanović.

Stefanović: Policija postupa po Interpolovim poternicama

On je napomenuo da je osnovno načelo Interpola da je svaka država članica suverena u donošenju odluka i sprovođenju međunarodnih pravila i preuzetih obaveza, ocenjujući da primer postupanja nadležnih organa Slovenije po međunarodnom nalogu, koji je naveden u zahtevu albanskog ministra policije, nije pravilo u međunarodnoj policijskoj saradnji.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Ministar je naglasio da su u Crvenoj poternici za Haradinajem ispunjeni svi standardi, kao i da je poternica pripremljena i objavljena u skladu sa pravilima, procedurama i standardima Interpola.

IZRUČENJE HARADINAJA: Ministarstvo pravde poslalo dodatnu dokumentaciju Francuskoj

"Duboko sam uveren da ekspertski karakter organizacije kakva je Interpol treba da očuva fokus na struku i samim tim da izbegava razmatranje ovih pitanja koja imaju očiglednu političku konotaciju koja nije u duhu Ustava Interpola", zaključio je Stefanović.

BONUS VIDEO - Haradinaj od hapšenja do oslobađanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track