Stefanović: Pokrenuti istragu protiv Pajtića
Foto: Nemanja Pančić, Fonet

Ministar policije posle pisanja Kurira

Stefanović: Pokrenuti istragu protiv Pajtića

Politika -
Ministar ocenjuje da je skandalozno što se novac iz pokrajinskog budžeta na konkursu dodeljuje članovima DS i tvrdi da se tako kupuju glasovi pred izbore

BEOGRAD - Ministar policije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović zatražio je da nadležni organi ispitaju da li je po zakonu sproveden konkurs za dodelu novca iz vojvođanskog budžeta, o čemu je pisao Kurir. Prema njegovim rečima, u pitanju „politička dodela sredstava“, budući da su novac dobile organizacije čiji su predstavnici povezani sa DS.Stari manir DSKurir je, podsetimo, juče objavio da je najmanje 15 nevladinih organizacija, čiji su predstavnici direktno ili indirektno povezani sa DS, dobilo oko 20 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta.- Ni najmanje nisam iznenađen tom vešću. To je stari manir DS da pred izbore dodeli svojima što više iz budžeta kako bi vodili kampanju i uzimali glasove, kupovali ih novcem koji pripada svim građanima. Skandalozno je to šta radi DS. - kaže Stefanović. Istovremeno, on očekuje da se spornim konkursom pozabave i nadležni državni organi.Kupovina glasova- Nadam se da će državni organi utvrđivati da li postoje rodbinske veze i da li ima elemenata krivične odgovornosti, pošto je skandalozno da se novac dodeljuje po partijskoj liniji. Ovo nije prvi put i nisam iznenađen, ali sam iznenađen stepenom bahatosti nekoliko meseci pred izbore, a njih će biti za manje od godinu dana - ističe Stefanović.Povodom konkursa oglasio se i pokrajinski odbor Pokreta socijalista, koji je zatražio od Pajtića da smeni pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i rodnu ravnopravnost Miroslava Vasina „zbog nameštanja konkursa za finansiranje javnih radova“.- Ukoliko Bojan Pajtić to ne učini, otvara se ozbiljna sumnja da je saučesnik ili čak i nalogodavac u ovoj zloupotrebi budžetskih sredstava - navodi se u saopštenju PS.U Agenciji za borbu korupcije ni juče nisu dali konkretan odgovor na pitanje da li u ovom slučaju ima elemenata za pokretanje postupka da se ispita postoji li sukob interesa. Oni su naveli da članstvo u stranci nije dovoljno da bi se utvrdio sukob interesa. Kako objašnjavaju, „u postupku pred Agencijom mora se nesumnjivo utvrditi da su javni funkcioneri u pokrajinskom sekretarijatu povezana lica sa organizacijama koja su učestvovala na ovim konkursima“.

Transparentnost SrbijaISPITATI SVAKI SPORAN SLUČAJIzvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić objašnjava da bi trebalo ispitati svaki sporan slučaj pojedinačno kako bi se utvrdilo da li postoji sukob interesa.- Članstvo u stranci nije dovoljan osnov da bi se utvrdio sukob interesa. Zato bi trebalo da se objavi za svaki projekat zbog čega mu je dodeljan novac - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track