STEFANOVIĆ PORUČIO EU: Dosta je dvostruke igre, odlučite se, da li primate ili ne izbeglice
Foto: MUP

Srbija ne želi biti kolateralna šteta

STEFANOVIĆ PORUČIO EU: Dosta je dvostruke igre, odlučite se, da li primate ili ne izbeglice

Politika -
Ono što mi očekujemo od EU je da nam kaže šta je obrazac dobrog evropskog ponašanja, da li je to ono što se radi u Nemačkoj gde se izbeglice dočekuju sa lekovima i hranom ili je to obrazac gde se dočekuju sa ogradama, policijom i suzavcem, rekao je Stefanović

NIŠ - Ministar unutaršnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Nišu da se u odnosu prema izbeglicama ne može igrati dvostruka igra, te da Srbija želi da bude deo rešenja, ali ne i kolateralna žrtva.

Zato, kazao je ministar policije, Evropa mora da kaže da li izbeglice prima ili ih ne prima.

"Ono što mi očekujemo od EU je da nam kaže šta je obrazac dobrog evropskog ponašanja, da li je to ono što se radi u Nemačkoj gde se izbeglice dočekuju sa lekovima i hranom ili je to obrazac gde se dočekuju sa ogradama, policijom i suzavcem", rekao je Stefanović novinarima.

On je dodao da EU treba da kaže "ne šta je zakon, već šta je evropska norma, šta je to što su evropske vrednosti koje Srbija treba da deli".

"Prosto hoćemo da znamo šta treba Srbija da radi zato što ovo pitanje nije pitanje koje treba samo naša zemlja da rešava", rekao je ministar policije. Prema njegovim rečima, što Evropa bude efikasnija u donošenju sveobuhvatnog rešenja to će ova kriza moći brže da se reši.

Stefanović je rekao da za Srbiju ne mogu da važe jedna, a za druge zemlje druga pravila i da Srbija to ne može da prihvati kao odgovor.

On je rekao da je Srbija Mađarskoj uputila protesnu notu zbog suzavca, ali da mi sa tom zemljom želimo najbolje moguće odnose, da ovo nije loš odnos između Srbije i Mađarske i da je reč o problemu koji dodiruje sve tranzitne zemlje.

"Srbija hoće da bude deo rešenja, ali ne želi da bude kolateralna žrtva", istakao je Stefanović. On je dodao da naša zemlja raspolaže sa biometrijskim podacima za izbeglice, da te podatke razmenjuje preko Eurostata i na taj način se štiti od mogućeg terorizma, kao i da nisu tačne neke priče da prilikom uzimanja podataka izbeglice bacaju papire za registraciju.

Stefanović je rekao da se moramo truditi da uspostavimo normalan život i za stanovnike Srbije i da u saradnji sa svima zaštitimo svoju sigurnost i bezbednost, a da prema izbeglicama obezbedimo ljudski i human tretman.

"Mi ih nećemo tuci, ni bacati suzavac, jer je vreme tuče i razbijanja glava za Srbiju završeno", poručio je Stefanović.

On je istakao da je posao policije, koja je upućena na granični prelaz ka Mađarskoj, da izbeglicama objasni da način na koji su juče pokušali da ostvare svoja prava nije dobar, da time ugrožavaju i sebe i druge i da Srbija to neće dozvoliti. "To je urodilo plodom, ti ljudi su se povukli i mi sada nemamo tu vrstiu problema", napomenuo je ministar policije.

Navodeći da je u kontaktu sa svojim mađarskim kolegom Laslom Pinterom, Stefanović je rekao da će Mađarska danas i sutra dozvoliti ulaz određenom broju žena i dece, kao i da je pritisak izbeglica na prelazima Horgoš i Horgoš 2 posle tih razgovora smanjen.

Na pitanje koliki broj policajaca je upućen na granicu sa Mađarskom, Stefanović je rekao - dovoljan, ne precizirajući o kolikom broju policajaca se tačno radi. Upitan da prokomentariše izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović o tome da "ne želi da u Hrvatskoj gleda scene kakve se viđaju u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj",

Stefanović je rekao da ne zna na koje je tačno slike mislila i "da nije valjda mislila na one slike uništavanje ćiriličnih tabli".

"Što se tiče izbeglica Hrvatska je članica EU i neka se dogovori sa EU o prihvatu i tretmanu izbeglica" rekao je on, dodajući da Srbija sa Hrvatskom želi dobre susetske odnose. Stefanović je danas sa saradnicima prisustvovao predaji vatrogasnih vozila iz Rusije u sedištu Srpsko - ruskog humanitarnoh centra u Nišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track