Stefanović: Uhapsićemo Tačija ako dođe u Beograd
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Ministar policije odgovara na kosovske provokacije

Stefanović: Uhapsićemo Tačija ako dođe u Beograd

Politika -
Ukoliko se pojavi u Beogradu, MUP će postupiti po zakonu i privešće ga, poručio srpski šef policije

BEOGRAD - Hašim Tači, vicepremijer kosovske vlade, dolazi u Beograd 24. aprila i pored poruke ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da će ga, čim dođe u Beograd, uhapsiti.Tači je juče potvrdio svoj dolazak u Beograd na konferenciju nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje o evropskim integracijama i pored izričite poruke ministra Stefanovića da će biti uhapšen po poternici koja je raspisana još 1999. godine.- Ukoliko se pojavi u Beogradu, MUP će postupati po zakonu i privešće ga pravdi - rekao je Stefanović i time potvrdio izjavu tužioca za ratne zločine Vladimir Vukčević, da je poternica za njim zbog zločina nad Srbima kao jednom od komandanata OVK još uvek na snazi.Uzvratite gostoprimstvoS druge strane, Petrit Selimi, pomoćnik ministra Hašima Tačija, kaže za Kurir da šef diplomatije Kosova dolazi u Beograd bez obzira na ono što kažu srpski političari.- Ne ponaša se Hašim Tači po sistemu „sad bih da pijem vodu, a sada ne bih“, kako biste vi to rekli. Dobio je poziv da dođe u Beograd na konferenciju i prihvatio ga je. Prethodno smo o poseti obavestili oficire za vezu, ali nismo dobili odgovor. Očekujem da će Srbija biti dobar domaćin jer smo i mi i Vučiću i Dačiću bili dobri domaćini kada su dolazili na Kosovo - kaže Selimi. Najave oko hapšenja komentariše kao nerealne.- To nije realno. Ne mislimo da će Tači biti uhapšen u Beogradu. Naša poruka je da gledamo u budućnost i učešće na konferenciji o mladima upravo tome treba i da doprinese - kaže Selimi.I organizator skupa, Omladinski odbor za obrazovanje, kazao je da je Tači potvrdio dolazak u Beograd. Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, ovaj potez kosovskog šefa diplomatije je čista provokacija, ali i ispipavanje pulsa Srba.Testira javnost- Tači pokušava da testira i javnost na Kosovu, ali i srpske vlasti. Naša država treba da spreči dolazak - istakao je on.Inače, Tači i Ivica Dačić trebalo je juče da se sretnu u Hagu, ali se kosovski šef diplomatije nije pojavio zbog, kako su rekli njegovi saradnici, prethodno ugovorenih bilateralnih sastanaka.

REAGOVANJA STRANKABorko Stefanović, DS: Moramo da reagujemoAko smo ozbiljna država, jednostavno ne možemo da ne reagujemo. Ali cinično je ići na kafe i ručkove kod Tačija, a ne dati mu da dođe.Ivica Dačić, SPS: Ne znam da li će doćiNe znam da li će Tači doći u Beograd jer skup na koji je pozvan ne organizuje država Srbija, ni njena vlada. Zoran Babić, SNS: Pravda neizbežna za sveApsolutno poštujem zakone naše zemlje. Svi u Srbiji, pa i Tači, moraju se suočiti sa licem pravde.

Osuđen na 10 godinaPOTERNICA NA SNAZI OD 1999. Okružni sud u Prištini je 11. jula 1997. Tačija u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima. Srpske vlasti su 9. marta 1999. podigle drugu optužnicu protiv Tačija zbog terorističkih napada na putu Kosovska Mitrovica-Peć, u kojima su 17. juna 1996. ubijena tri, a ranjena šestorica policajaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track