STIŽE KRAJ ZA HARADINAJA I TAČIJA: Svetski lideri odlučili da eliminišu sve vođe OVK na Kosovu!
Foto: AP

Istekao im rok trajanja

STIŽE KRAJ ZA HARADINAJA I TAČIJA: Svetski lideri odlučili da eliminišu sve vođe OVK na Kosovu!

Politika -

BEOGRAD - Plan vodećih država sveta je da s političke scene Kosova eliminišu većinu aktuelnih lidera, među kojima su i bivši čelnici OVK, ocenio je Međunarodni institut IFIMES iz Ljubljane.

Specijalni sud za ratne zločine osnovan je baš zbog procesuiranja jednog dela ratnih vođa OVK, koji i dalje obavljaju najviše funkcije u institucijama Kosova, ocenjuju analitičari tog slovenačkog instituta.

- Iako Kosovo ima svoje nacionalno zakonodavstvo, iako postoji Međunarodni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sedištem u Hagu, te misija Euleks, očito sve te institucije nisu ispunile svoje osnovne zadatke. Bez eliminacije ratnih vođa iz političkog i javnog života Kosova, ne može doći do neophodnog napretka Kosova, bez utvrđivanja istine, nema ostvarivanja pravde ni postizanja pomirenja na Kosovu. Posle potpisivanja briselskog sporazuma, plan vodećih država sveta je da se s političke scene Kosova eliminiše većina aktuelnih lidera, među njima i Hašim Tači - navodi se u analizi IFIMES-a.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Neposredno nakon raspisivanja kosovskih izbora, zakazanih za 11. jun, formirana su dva suprotstavljena bloka: prvi blok, tzv. OVK koalicija, sastavljen je od Tačijeve DPK, Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo Fatmira Ljimaja; njima suprotstavljen je blok oko Ise Mustafe, koji, osim njega, čine još i Bedžet Pacoli i liberalna stranka Iljira Dede. Treći igrač je pokret Samoopredeljenje, za koji analitičari takođe ocenjuju da će ostvariti značajan rezultat.

- Radi se o nenačelnim koalicijama koje su već isprobane na političkoj sceni jer su svi ulazili u koalicije sa svima. Istraživanja javnog mnjenja na Kosovu pokazuju da će se politička bitka na izborima voditi između pokreta Samoopredeljenje i koalicija okupljenih oko Haradinaja i Mustafe. Minimalne razlike u predizbornim anketama ukazuju na tesnu razliku između tri politička bloka - kaže se u analizi.

Misteriju predstavlja pokret Samoopredeljenje (LVV), koji do sada nije bio na vlasti i koji nastupa sam van koalicija. LVV je na prošlim lokalnim izborima pobedio u Prištini i dobio gradonačelnika, i predstavlja ozbiljnu pretnju blokovima. Pritom, favorizuje ga i Zapad...

- Većina neopredeljenih birača smatra da vreme LVV tek dolazi jer ljudi koji vode pokret imaju imidž nekorumpiranih i načelnih lidera. Takva situacija može dovesti do potpune eliminacije Hašima Tačija, koji je zbog toga ušao u koaliciju sa Haradinajem i Ljimajem, svojim najljućim političkim protivnicima, kako bi pokušao da spase što se spasti može i time pokazao da mu je jedini cilj ostanak na vlasti - piše u tekstu IFIMES-a.Kosovske vlasti do sada su imale zanemarljive uspehe u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, navodi se u analizi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju veliku pretnju kosovskom društvu i državi i, prema ocenama analitičara, stepen kriminala i korupcije na Kosovu počinje da ugrožava i kosovsku održivost. Prema oceni Transparensi internešenela za 2016, Kosovo je uvršteno na 95. mesto prema stopi korupcije, zajedno sa Argentinom, Beninom, Salvadorom i Šri Lankom - piše u analizi Instituta.Srbi, kao najbrojnija manjinska zajednica, na izbore izlaze sa šest izbornih lista, a ukoliko bi izašli sa jednom, mogli bi da osvoje veći broj poslaničkih mandata. Pobornici jedne srpske liste imaju snažan argument - da bi se na taj način moglo osvojiti više poslaničkih mandata, navodi se u analizi.

- Međutim, smisao demokratije jeste politički pluralizam, odnosno mogućnost prezentovanja različitih političkih programa. Posle potpisivanja Briselskog sporazuma između zvaničnog Beograda i Prištine, aprila 2013, srpska zajednica u potpunosti se našla pod patronatom zvaničnog Beograda - kaže se u analizi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track