STROGO ČUVANA TAJNA: Izetbegović je poreklom Srbin, a njegovi su bili vlasnici Ade Ciganlije!
Foto: Reuters

STROGO ČUVANA TAJNA: Izetbegović je poreklom Srbin, a njegovi su bili vlasnici Ade Ciganlije!

Politika -
Vuk Drašković je ispričao kako je s Izetbegovićem razgovarao o neophodnosti saveza Srba i muslimana, a da mu je Izetbegović tom prilikom ispričao da je poreklom Srbin

BEOGRAD - Lider bosanskih muslimana i bivši predsednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio je poreklom Srbin, a njegova porodica bila je vlasnik Ade Ciganlije.

Ovaj podatak izneo je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. On kaže da mu je to lično priznao lider bosanskih muslimana.

Drašković je ispričao kako je s Alijom Izetbegovićem razgovarao o neophodnosti saveza Srba i muslimana, a da mu je Izetbegović tom prilikom ispričao da je poreklom Srbin i da je njegova porodica bila vlasnik Ade Ciganlije u doba Karađorđa.

Porodica Izetbegović je poreklom iz Beograda, koji su napustili 1868. nakon raspada Otomanskog carstva.Iz Beograda se sele u Bosanski Šamac, a od bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići. U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih poseda.Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevo.Ovo nisu jedine zanimljivosti iz života bivšeg predsednika BiH, te se tako ranije pojavila informacija i da je ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić rođen u kući Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu!

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track