STRUČNA JAVNOST IZ BIVŠE SFRJ SAGLASNA: Vučić i Srbija lideri regiona!

Pokretači promena

STRUČNA JAVNOST IZ BIVŠE SFRJ SAGLASNA: Vučić i Srbija lideri regiona!

Politika -
Analiza nizom diplomatskih poteza šef srpske vlade učinio je da naša zemlja bude vodeća u okruženju, pokretač promena na zapadnom Balkanu

BEOGRAD - Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić su se nizom diplomatskih poteza nametnuli kao lideri i pokretači promena na zapadnom Balkanu, ocenjuju za Kurir analitičari s prostora bivše Jugoslavije.Suprotno praksiPrema oceni stručnjaka, šef srpske vlade u poslednja dva meseca bio je u svojevrsnoj diplomatskoj ofanzivi, od posete Albaniji, dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel, poruke mira i pružanja ruke bosanskim političarima posle pokušaja linča na komemoraciji u Potočarima.

Vučić sa Predsedništvom BiH
Vučić sa Predsedništvom BiH

Milan Nikolić, analitičar napominje da je samo desetak dana od nemilog događaja u Srebrenici i mimo dosadašnje prakse Vučić pozvao čelnike Federacije BiH u Srbiju. Poseta je više imala neformalni karakter, ali sa snažnom političkom porukom."Srbija je najveća zemlja, i prirodno je da bude lider. Bez pravih poteza takvi krediti se vrlo brzo istroše. Dobro je što se vodi izbalansirana politika, koja se ne zasniva samo na rečima već i na delima. Dobro je, takođe, i to što se konačno kao tema saradnje postavila ekonomija. Zemlje zapadnog Balkana već krajem sledećeg meseca učestvovaće na konferenciju u Beču, gde zemljama EU treba da izlože zajedničke projekte u oblasti infrastrukture i energetike, što će biti prvi test", podseća Nikolić.Analitičar iz Sarajeva Enver Kazaz kaže da Srbija, ali i premijer Vučić žele da se nametnu kao lideri u regionu.

Sa Angelom Merkel
Sa Angelom Merkel

Važna poruka"Ne mislim da je to loše, ali sam stanovišta da ne treba licitirati liderstvom, već porukom koja se daje. A poruka koja je poslata iz Srbije jeste dobra. Ali to je samo početak i do istinskog pomirenja ne može da dođe bez suočavanja s prošlošću", naglasio je Kazaz.Denis Kuljiš, novinar i publicista iz Hrvatske, ističe da su Srbija i Vučić imali nekoliko diplomatskih podviga, što im daje za pravo da se smatraju liderom u regionu."Vodi se racionalna politika bez velikih reči. S druge strane, najveći gubitnik je Hrvatska, koja je konstantno u političkim kampanjama. Za tri godine Milanovićeva vlada uspela je da se posvađa sa Srbijom, BiH, Slovenijom, ali i Nemačkom zbog „slučaja Perković“. Vode jednu antievropsku politiku, dok je Srbija pak promenila karte i postavila se suprotno od onog što se dosad od nje očekivalo", podvukao je Kuljiš.

Na komemoraciji u Potočarima
Na komemoraciji u Potočarima

Analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi ističe da se čini da Srbija ipak izlazi iz stigme da je uvek krivac za sve i da postaje politički faktor na koji računa međunarodna zajednica."Nadam se da se ipak sve posete neće završiti na praznim rečima, već da će biti konkretizovane zajedničkim projektima. Treba se usredsrediti na ekonomiju jer će tako i politički problemi biti lakše rešivi", naglasio je Šeholi.

REAGOVANJAMladen Ivanić, član predsedništva BiH: Iskren razgovorIskren razgovor Izetbegovića i Vučića o događaju u Potočarima najveći je događaj i otvara prostor istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka na ovim prostorima.Dragan Čović, predsedavajući Predsedništva BiH: Sjajan domaćinPoseta Beogradu nikog nije ostavila ravnodušnim. Vučić je bio sjajan domaćin, dao je primer kako to treba da rade oni koji zovu svoje prijatelje u goste. Došlo je vreme da gledamo ispred sebe i da se okrenemo realnom životu.Đorđe Vukadinović, analitičar: Nema liderstvaNe verujem u srpsko liderstvo, Srbija je uvek bila dežurni krivac u regionu, a ovim događajima smo samo malo došli do daha. Oni su rasklimali mantru da smo mi uvek dežurni negativci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track