SUĐENJU SE NE NAZIRE KRAJ: Oliveru Ivanoviću još dva meseca pritvora
Foto: Zorana Jevtic

Nova odluka suda

SUĐENJU SE NE NAZIRE KRAJ: Oliveru Ivanoviću još dva meseca pritvora

Politika -
"Nismo iznenađeni jer smo, od kada je gospodin Ivanović uhapšen, shvatili da se uvažavaju i ispunjavaju samo zahtevi i želje tužioca...", navode iz SDP-a

Osnovni sud u Mitrovici je za još dva meseca produžio pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

"Odlukom euleksovog sudije o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću za još dva meseca nismo iznenađeni, ali smo duboko razočarani", saopštio je SDP, prenosi Tanjug."Nismo iznenađeni jer smo, od kada je gospodin Ivanović uhapšen, shvatili da se uvažavaju i ispunjavaju samo zahtevi i želje tužioca. Jer, da nije tako sudija i sudsko veće bi ozbiljno razmotrili garancije koje je Vlada Republike Srbije dala za Ivanovića i ostale opužene Srbe, ali i dokaze u vidu iskaza brojnih svedoka optužbe, koji nisu ništa ni videli ni čuli od onoga što tužilac stavlja na teret našem lideru", navode iz SDP-a.

Navode i da su razočarani što se sudski postupak oteže u nedogled, što sudsko veće istrajava u saslušanju svedoka koji nemaju šta da kažu i što će prihvatiti zahtev tužioca da se broj takvih "svedoka" poveća.

"Očigledno je da odugovlačenjem postupka tužilac pokušava da obeshrabri optužene a istrajavanjem na produženju pritvora pokazuje koliko je iluzorno verovati u poštovanje osnovnih ljudskih prava, poput prava za odbranu sa slobode", dodaje se u saopštenju.

"SDP pretpostavlja ko su "takozvani zaštićeni svedoci" i istovremeno izražava i sumnja u njihov kredibilitet, a o ljudskim, moralnim, profesionalnim 'kvalitetima' jednog zaštićenog svedoka najbolje mogu da govore njegove bivše kolege", stoji u saopštenju.

Kosovska Mitrovica, Foto: Nebojša Mandić
Kosovska Mitrovica, Foto: Nebojša Mandić

"Sumnjamo da će ostalo dvoje sa velike udaljenosti, putem video-linka, čak četiri dana, bez prisustva javnosti u sudnici biti saslušavani. Sve to navodi na pomisao da su od takvih 'svedoka' posle mnogo napora dobijene izjave po meri tužioca, odnosno optužnice", piše u saopštenju.

SDP ističe da ne može a da ne pita zbog čega tužilac saslušava na desetine svedoka koji nisu nijednom rečju optužili Ivanovića i ostalu četvoricu utamničenih Srba, ako već ima prekookeanske svedoke koji su posle toliko godina "progledali" i "setili" se svega što nisu ni čuli ni videli.

"Odgovor je jasan, bilo je neophodno odugovlačiti postupak sa svedocima koji su 'kupovali' vreme dok takozvani zaštićeni svedoci nisu shvatili šta treba da kažu i zašto i kome smeta prisustvo javnosti", navode iz SDP-a.

SDP je još jednom pozvao predstavnike Euleksovog pravosuđa da stave tačku na farsu od, kako su naveli, montiranog i politički motivisanog sudskog postupka protiv Olivera Ivanovića i još četvorice Srba i konačno pokažu da je cilj njihove misije vladavina prava, koja podrazumeva i poštovanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na odbranu sa slobode.

Iz dosadašnjeg toka sudskog postupka svima je jasno, a verujemo da je to jasno i tužiocu, da je gospodin Ivanović nevin, ocenjuje SDP.

"Za njega je garantovala i Vlada Republike Srbije, desetine hiljada građana svojim potpisima, brojne ugledne ličnosti iz međunarodne zajednice. Ivanović nije čovek koji bi pokušao da utiče na svedoke, jer nije kriv", navodi SDP u saopštenju.

Oni dalje dodaju da Ivanović nema nameru da ode iz grada u kome je živeo sa porodicom proteklih decenija.

"Stoga zahtevamo da mu se odmah omogući odbrana sa slobode. Istovremeno zahtevamo da odluka o produženju pritvora bude obrazložena pravnim činjenicama kojima se može opravdati sedamnestomesečno utamničenje Olivera Ivanovića", stoji na kraju saopštenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track