SUSRET DVOJICE MINISTARA: Srbija i Grčka udruženim snagama protiv terorizma, narkotika...
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Unapređenje saradnje

SUSRET DVOJICE MINISTARA: Srbija i Grčka udruženim snagama protiv terorizma, narkotika...

Politika -

BEOGRAD - Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Grčke nastojaće u narednom periodu da povećaju saradnju u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija, terorizma, organizovanog i drugih oblika kriminala.

Konkretni rezultati biće predstavljeni posle susreta dva premijera tokom ove godine, poručili su danas resorni ministri dveju zemalja Nebojša Stefanović i Nikolaos Toskas.

Stefanović je, posle sastanka sa Toskasom, rekao da je najviše reči bilo o tome kako da se pokrenu svi procesi u vezi sa suprotstavljanjem ilegalnim migracijama, kako da policija dve države bude humana prema tim ljudima, ali i kako da građani obe zemlje budu zaštićeni.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali ne samo borbe protiv terorizma, već i protiv trgovine narkoticima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Već sada imamo dobru razmenu informacija na godišnjem nivou, ali postoji značajna mogućnost da se to popravi", rekao je Stefanović.

On je dodao da je sa grčkim kolegom razgovarao i o strateškim pitanjima poput osiguranja bezbednosti za infrastrukturu koja povezuje dve zemlje, ali i mogućnost uspostavljanja protokola o zajedničkoj saradnji u turističkoj sezoni, odnosno o zajedničkim patrolama.

"Saglasili smo se da li to da bude u ovoj ili narednoj godini, da to bude deo naše saradnje, ne zbog neke ugroženosti od kriminala, već kao simbol naše saradnje", rekao je Stefanović.

On je dodao da policija želi blisku saradnju izmđu dve policijske akademije, ali i razmenu policijskih službenika u različitim oblastima u vezi sa obukom u borbi protiv visoko-tehnološkog kriminala, organizovanog i drugih vidova kriminala, ali i o razmeni informacija o svim bezbednosno intresantnim osobama.

Stefanović je zahvalio Grčkoj na principijelnom stavu da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i dodao da je sa grčkim kolegom razgovarao o daljim koracima Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Ministar je rekao da je sa Toskasom razgovarao i o saradnju u oblasti vanrednih situacija, dodajući da samo efikasan i brz odgovor može da garantuje spasavanje života.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Pripremamo nekoliko konkretnih sporazuma, a kada bude sastanak dve vlade ove godine u Grčkoj, mislim da ćemo moći da pokažemo konkretne rezultate koje smo postigli", rekao je Stefanović.

Toskas je rekao da je bilo reči o situaciji u regionu, da su razmatrali opasnosti i pretnje s kojima se dve zemlje suočavaju, kao i da su se potrudili da nađu prostor za saradnju u oblasti polciijske, vatrogasne službe i ostalim snagama kojim raspolažu ministrastva unutrašnjih poslova.

Grčki ministar je istakao da je Srbija prijateljska zemlja, da sa njom Grčka deli tradicionalno dobre istorijske i kulturne odnose.

Obe zemlje, kako je istakao, predstalvjaju stubove stabilnosti u nestabilnom okruženju i u kojem se konstatnno pojavlljuju pretnje i opasnosti.

Dužnost je svih nas da radimo na poboljšanju situacije u korist naših građana, rekao je Toskas.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Da li je piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track