ŠUTANOVAC PREKRAJA STRANKU: Branislava Lečića čeka mesto u samom vrhu DS
Foto: Beta, Stefan Jokić

Demokrate se prestrojavaju

ŠUTANOVAC PREKRAJA STRANKU: Branislava Lečića čeka mesto u samom vrhu DS

Politika -

Osim što je tokom vikenda promenila šefa i potpredsednike, Demokratska stranka (DS) će za mesec dana izabrati i ostale stranačke organe

Demokrate će najverovatnije 29. oktobra održati radnu Skupštinu stranke gde će biti izabran glavni i izvršni odbor, stranački sekretari, politički savet, statutarna komisija...

- Promena će biti u stranci, i svi su toga svesni. Priče uveliko kruže da će biti i pomeranja na funkcijama, ali i smena. Razgovori na tu temu će se dešavati u narednom periodu. Do stranačke skupštine će sve biti manje-više poznato, i na njoj će se praktično samo formalizovati te odluke - kaže izvor iz stranke.

Na tom stranačkom sastanku trebalo bi da bude izabran i zamenik predsednika stranke. To bi, nezvanično, mogao da bude Branislav Lečić. Zamenik predsednika se, prema Statutu DS, bira iz redova potpredsednika, na predlog šefa stranke. To bi trebalo da bude onaj potpredsednik koji je dobio najviše glasova, što je u ovom slučaju Lečić.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Izvor kaže da bi na čelu Političkog saveta DS trebalo da ostane Dragoljub Mićunović.

- On i Dragan Šutanovac su u dobrim odnosima. I on i svi ostali u stranci bi voleli da ostane na tom mestu, tako da će odluka biti na Mićunoviću - priča naš izvor.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Već sada se spekuliše da bi Radoslav Milojičić Kena, poslanik i šef izbornog štaba novog lidera DS Dragana Šutanovca, mogao da bude predsednik Izvršnog odbora, u kome je do sada bio zamenik. Na toj funkciji zameniće kolegu iz poslaničke klupe Gorana Ćirića, za koga se priča da bi možda mogao da preuzme vođenje poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije.

OBRAČUN U DS: Šutanovac šalje pajtićevce u zatvor!

Druga varijanta je da "skupštinsko kormilo" pripadne Nataši Vučković, koja je do sada bila zamenica šefa poslaničke grupe. Kao jedna od opcija za tu funkciju pominje se i Balša Božović, ali izvor iz ove stranke kaže da se to najverovatnije neće desiti.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

- Božović je šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda, poslanik je, i vodi gradski odbor DS. On će nastaviti da radi to što je radio i do sada - kaže izvor iz stranke.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Za novog internacionalnog sekretara stranke viđena je dosadašnja portparolka Aleksandra Jerkov, koja bi na toj funkciji mogla da nasledi internacionalnog sekretara Vladimira Todorića koji će se, priča se, ubuduće baviti advokaturom.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track