SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA Sedmi od 2000, a čak 17. od višestranačja 1990!
Foto: Dragana Udovičić

Mandat traje 5 godina i počinje zakletvom u Skupštini Srbije

SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE O PREDSEDNIČKIM IZBORIMA Sedmi od 2000, a čak 17. od višestranačja 1990!

Politika -

BEOGRAD - Predsednički izbori 2017. biće sedmi od 2000. godine, a 11. od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković treba da raspiše predsedničke izbore do početka marta, odnosno 90 dana pre isteka mandata aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Glasa se na neradan dan

Mandat predsednika traje pet godina i počinje polaganjem zakletve u Skupštini, a Nikolić je položio zakletvu 31. maja 2012. godine. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može da protekne manje od 30 dana.

Kao dan glasanja mora da se odredi dan kada se ne radi, odnosno subota ili nedelјa.

Ko u Srbiji ima pravo da bira predsednika?

Pravo da biraju predsednika Republike i da budu birani za predsednika države imaju punoletni poslovno sposobni državlјani Srbije.Predlozi kandidata podnose se Republičkoj izbornoj komisiji, najkasnije 20 dana pre dana izbora. Uz predlog kandidata, svaki podnosilac je dužan da dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju predloženog kandidata.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali. Za razliku od parlamentarnih izbora, gde se broj birača koji su glasali utvrdjuje na osnovu izvoda iz biračkog spiska, na predsedničkim izborima broj glasalih birača utvrđuje se na osnovu broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji.

Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su glasali, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana od dana prvog glasanja (drugi krug izbora).

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redosledu biti kandidat koji je na prvom glasanju dobio najviše glasova.Više od dva kandidata učestvuju u drugom krugu ako ih više deli prvo ili drugo mesto.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu izbora dobio najveći broj glasova.Ako u drugom krugu kandidati osvoje isti broj glasova, glasanje se ponavlјa u roku od 15 dana.

Rezultate izbora Republička izborna komisija objavlјuje u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta.Rezultati izbora objavlјuju se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track