TAČI SE BUSAO, A SAD KUKA: Falila nam samo tri glasa za Unesko
Foto: Zorana Jevtić

Tuguje

TAČI SE BUSAO, A SAD KUKA: Falila nam samo tri glasa za Unesko

Politika -
Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je da Kosovo nije dobilo tri glasa potrebna da se učlani u Unesko i dodao da će se Kosovo ponovo prijaviti za članstvo u tu organizaciju.

"Većina zemalja u svetu je glasala za Kosovo. Nažalost, za tri glasa nismo dobili potrebnu apsolutnu većinu... Put Kosova je nezaustavljiv i mi ćemo ponovo aplicirati da postanemo članica i drugih organizacija, uključujući i Unesko", naveo je Tači na svom Fejsbuk profilu.

Ministarstvo kojim Tači upravlja bilo je direktno uključeno u lobiranje za prijem Kosova u Unesko.

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku izjavio je da je uprkos neprimanju u članstvo Kosova u Unesko ohrabren podrškom koju je Kosovo dobilo na Generalnoj konferenciji.

"Šteta je što nije bilo dovoljnog broja za članstvo u Unesko, ali smo ohrabreni podrškom koju smo dobili. 92 zemlje su nas podržale. Nije vreme za tugu, već da ga iskoristimo kao inspiraciju za još veći rad. Da se vratimo još jači", napisao je Čolaku u reagovanju na svom fejsbuk profilu.

Alijansa za budućnost Kosova takođe žali zabog ishoda glasanja. Ova opoziciona stranka ističe da Briselski sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, za Beograd nisu bili dovoljni da ne preduzme "okrutnu kampanju".

ABK smatra da ne treba prestati sa nastaojanjem da Kosovo postane član Uneska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track