TAČI SE PRAVI NEVEŠT: Optužuje Beograd za "propagandnu kampanju"
Foto: Profimedia

Veoma se zabrinuo

TAČI SE PRAVI NEVEŠT: Optužuje Beograd za "propagandnu kampanju"

Politika -

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Hašim Tači je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "propagandne kampanje Srbije", kojom se u srpskoj zajednici na severu izaziva "strah i međuetnička mržnja".

On je, istovremeno, nastojao da srpsku zajednicu na Kosovu uveri da joj se "nikada ništa loše neće dogoditi" od strane bezbednosnih institucija Prištine, i pozvao "Evropsku uniju i NATO da upozore Beograd da se uzdrži od izazivanja novog sukoba na Kosovu i regionu".

On je u pisanoj izjavi, kako se navodi, razočaran..."Razočaran sam i zabrinut sam u vezi sa propagandnom kampanjom u starom stilu Srbije, koja nastavlja da izaziva strah i međuetničku mržnju kod srpske zajednice koja živi u severnom delu Kosova", kaže Tači u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, ta propaganda je "orkestrirana iz Srbije" i teži zastrašivanju građana Kosova koji žive na severu i ometanju procesa njihovog "potpunog integrisanja u institucije Republike Kosova".

Tači smatra da su Srbi sa Kosmeta izmanipulisani, pa poziva na smirivanje tenzija i nastavak procesa pomirenja... Tači za kosovske bezbednosne strukture tvrdi da su "demokratske" i da "štite živote svih građana gde kod da se nalaze, nezavisno od njihove etničke pripadnosti".

On poziva EU i NATO treba "da pošalju upozorenje Srbiji"...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track